Potrebujete si dobiť svoje mobilné zariadenie v kaviarni? Zadarmo to nebude

, BBC Foto: TASR/AP; reprofoto: oesterreich.at

Ochota personálu má svoje limity. Dňom, kedy vám nabili tablet zadarmo je koniec. Aspoň v jednej kaviarni vo Viedni. Informuje BBC.

Majiteľka kaviarne Galina Pokorná tvrdí, že ju to už unavuje, ak majú zákazníci u nej celé hodiny svoje zariadenia na nabíjačke. Začala si účtovať 1 euro od tých, ktorí si nechávajú nabíjať zariadenia príliš dlho. "Turisti sa vždy pýtajú, elektrina, elektrina, elektrina. Je nám ľúto, ale kto za ňu bude platiť?" cituje Pokornú BBC. Pätnásťminútové dobíjanie, kým is vypijete kávu je podľa nej ešte v poriadku. Ak to bude viac, objaví sa to aj na účte. Poplatok sa vzťahuje aj na notebooky a tablety a násobí sa počtom zariadení, ktoré chce zákazník nabíjať.

"Vediem kaviareň, nie internetovú kaviareň, je to stále viac a viac extrémne. Ľudia prichádzajú s tým, že si myslia, že je všetko prístupné a zadarmo… Ráno ani neotvoríte oči zadarmo."

Pokorná si myslí, že jej kaviareň bude prvou v Rakúsku, ktorá zavedie takýto druh poplatku. Zaviedla ho už vlani, ale až tento týždeň naň upozornili noviny, keď informovali o "bizarnom poplatku za nabíjanie".

Pokornej vytýkajú, že zákazníkov na spoplatnenie vopred neupozornila. "Poplatok je uvedený v nápojovom lístku, a po zaplatení ide oficiálne cez kasu, čiže je riadne zdanený. Bezplatne ponúkame iba internet cez Wi-Fi."

Pokorná ale ani zďaleka nie je jediná, kto sa hnevá na zákazníkov, ktorí konzumujú viac wifi signálu a elektriny ako kávy. Niektorí majitelia sa tiež sťažujú na zlú atmosféru v kaviarni. Už to nie sú rodinné stretnutia, ale zaneprázdnení profesionáli stískajúci mobilné zariadenia namiesto toho, aby sa tu stretli s priateľmi.

Hneď sa vytvorili dva tábory, jeden tvrdí, že poplatok je spravodlivý, druhý argumentuje, že cena je príliš vysoká. Na webových stránkach ZDNet sa dočítate, že nabíjanie smartfónu vyjde v USA  na 0,84 dolára (0,79 EUR) ročne. Za euro sa dá mobil dobiť asi 600-krát.

Objavili sa už aj nespoplatnené riešenia, aby sa kaviarne nepoužívali ako náhrada za kancelárske priestory. Niekde majú skryté zásuvky, inde limit na použitie stola a obmedzenú wi-fi dostupnosť. Niektoré kaviarne poskytovanie internetu zrušili úplne.

Súvisiace články

Aktuálne správy