Hypotekárne úvery pre mladých čakajú zmeny

INEKO volá po úplnom zrušení podpory hypoték, podobne sa vyjadril aj INESS.

Hypotekárne úvery pre mladých so štátnym príspevkom čakajú zmeny. Ako vyplýva z predbežnej informácie ministerstva financií k novele zákona o dani z príjmov, navrhuje sa zavedenie odpočítateľnej položky od daňovej povinnosti pre mladých poberateľov hypotekárneho úveru. Ide o obdobný princíp ako pri daňovom bonuse. Keďže ide o predbežnú informáciu, podrobnosti a konkrétne nastavenia ešte nie sú známe. 

Podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Petra Goliaša by štát mal podporu hypoték zrušiť, keďže v súčasnosti sú na trhu rekordne nízke úroky a čerpanie hypotekárnych úverov prudko stúpa, čoho dôsledkom rastú aj ceny nehnuteľností. Podpora hypoték navyše podľa neho deformuje nájomné bývanie, ktoré je z pohľadu pružnosti pracovného trhu efektívnejšie. “Ak chcú politici podporovať bývanie, mali by najmä chudobnejším ľudom priamo preplácať výdavky na bývanie, prípadne aspoň časť týchto výdavkov,“ povedal pre portál voFinanciach.sk Goliaš.

Ako uviedol analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovan Ďurana, podpora hypoték pre mladých je dávka, ktorá nemá jasne zadefinovaný cieľ a je nastavená tak široko, že ju získa väčšina mladých. Vo výsledku podpora zvyšuje podľa neho dopyt po nehnuteľnostiach, čo v situácii nedostatočnej výstavby tlačí na rast cien. “Mladí tak síce dostanú veľmi nízku zľavu na úroku, ale ten platia z vyššej sumy. Slovenská republika má podľa OECD najvyšší podiel bývania v súkromnom vlastníctve a táto politika je v rozpore so stratégiou vlády zvyšovať podiel nájomného bývania,“ pokračoval Ďurana. Vláda by tak podľa neho nemala toto opatrenie upravovať, ale zrušiť bez náhrady. “Z finančného hľadiska je nezodpovedné podporou z daní motivovať mladých k zadlžovaniu, ktoré nezodpovedá ich reálnym príjmom,“ dodal pre portál voFinanciach.sk Ďurana.

“Uvidíme, či novela zmení aj výšku zvýhodnenia pre mladých,” povedal výkonný riaditeľ portálu FinancnyKompas.sk Maroš Ovčarik. V skutočnosti trojpercentná bonifikácia hypoték pre mladých nemá podľa neho veľký zmysel, keďže priemerné sadzby na trhu sú v súčasnosti pod dvomi percentami. “Takže zmena opatrenia, ktorá by riešila aj takéto trhové anomálie je určite žiadaná,“ poznamenal Ovčarik.

Zmenou podľa Ovčarika pravdepodobne bude, že zatiaľ čo pri dnešnom systéme banky ľuďom priznávajú štátnu bonifikáciu v príslušnom mesiaci, po novom by si daňový bonus uplatňovali ľudia až pri ročnom zúčtovaní. Pri súčasnom systéme niektoré banky inkasujú mesačné splátky už znížené o príspevok banky a štátnu bonifikáciu, prípadne bonifikáciu pripíšu klientom s určitým oneskorením. Systém výpočtu a uplatňovania úrokovej bonifikácie pri hypotékach pre mladých je na trhu rôzny.

Hypotéky pre mladých sa poskytujú od roku 2007. Štát za klienta uhrádza dve percentá a banka znižuje úrokovú sadzbu o ďalšie jedno percento. Úrok je znížený počas prvých piatich rokov splácania. Podmienkou na získanie úveru je vek žiadateľa do 35 rokov. Príjmový strop sa stanovuje ako 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci štvrťrok. Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa voči ich spoločnému príjmu. Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy