Zatkli spoločníkov Mossack Fonseca kvôli korupcii v Brazílii: Nemáme s tým nič spoločné, tvrdia

, ČTK Foto: TASR/AP

Polícia zatkla v Paname Ramóna Fonseca a Jürgena Mossacka v súvislosti s najväčším korupčným škandálom posledných desaťročí v Brazílii. Kauza sa týka prideľovania zákaziek štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. Fonseca na svojom twitterovom účte uviedol, že s tým nemá nič spoločné.

V Paname boli predbežne zadržaní dvaja spoločníci advokátskej kancelárie Mossack Fonseca, ktorá sa neslávne preslávila kauzou takzvaných panamských dokumentov (Panama Papers). Ramón Fonseca a Jürgen Mossack boli zatknutí vo štvrtok v súvislosti s najväčším korupčným škandálom posledných desaťročí v Brazílii. V piatok má pokračovať ich vyšetrovanie. Informoval o tom španielsky denník El País s odvolaním sa na panamskéj štátne zastupiteľstvo.

Ramón Fonseca na svojom twitterovom účte uviedol, že s korupčnou kauzou v Brazílii, ktorá sa týka prideľovania štátnych zákaziek firmy Petrobras, nemá nič spoločné. Napísal tiež, že on a aj jeho spoločník sa vzdali polícii dobrovoľne, pretože nič nezákonného neurobili a teda sa nemajú čoho obávať.

Ramón Fonseca
Mossack a Fonseca sú hlavnými spoločníkmi firmy, ktorá sa od 80. rokov špecializuje na obchodné právo a investičné poradenstvo. Vlani médiá zverejnili informácie z približne 11 miliónov uniknutých dokumentov tejto spoločnosti, z ktorých okrem iného vyplynulo, že mnoho politikov a celebrít z celého sveta využívali túto advokátsku kanceláriu na obchádzanie daňových zákonov.

Spoločnosť Mossack Fonseca tvrdí, že zakladanie spoločností v daňových rajoch nie je nič nezákonné. Ak ale v týchto firmách figurujú verejne činní ľudia, mohli porušiť zákon vo svojej krajine nepravdivými informáciami o svojom majetku. Snaha vyhýbať sa plateniu daní doma tiež môže byť v istých krajinách nezákonná.

Mossack a Fonseca boli zadržaní v súvislosti s korupčnou kauzou Lava Jato, ktorá už niekoľko rokov hýbe politickou scénou v Brazílii a týka sa prideľovania zákaziek štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. V tejto kauze vyšetrujú aj celý rad brazílskych politikov z rôznych politických strán, obvineniam čelia napríklad aj bývalý predseda dolnej komory parlamentu Eduardo Cunha či exprezident Lula da Silva a Fernando Collor de Mello.

Odsúdených n bolo v kauze Lava Jato už niekoľko manažérov stavebnej firmy Odebrecht, ktorá v rámci mimosúdneho vyrovnania už priznala korupciu politikov a úradníkov v USA, Brazílii a Švajčiarsku. Vyšetrovaných je i mnoho politikov v mnohých krajinách Latinskej Ameriky, napríklad v noci na piatok bol vydaný medzinárodný zatykač na peruánskeho exprezidenta Alejandra Toleda.

Súvisiace články

Aktuálne správy