Zásoby ďaleko prevyšujú budúci globálny dopyt: Vojna o ropu sa len začína

, BP;web4trader Foto: SITA/AP

Ak sa potvrdia odhady spoločnosti BP, tak do polovice storočia dosiahne globálny dopyt po rope svoj vrchol. Do vtedy bude zúriť boj producentov o získanie čo najväčšieho podielu na trhu. Trhy s napätím sledujú, či OPEC dodržiava svoju dohodu o znížení objemu produkcie a nakoľko rastúca cena ropy motivuje severoamerických ťažiarov, aby obnovili vrty z bridlíc.

Dohoda kartelu OPEC a Ruska, čiže obmedzenie prílevu ropy na trh, je hlavným dôvodom, prečo sa cenám ropy podarilo pomerne stabilne vrátiť nad úroveň 50 USD za barel. Rast ceny ropy však ide ruka v ruke s oživením produkčných aktivít severoamerických ťažiarov. Počas toho, čo predstavitelia OPEC opakovane vyjadrujú optimizmus ohľadom dosiahnutia cieľa dohody, teda zníženie objemu svetových zásob ropy a stabilizáciu ceny, ako vyplýva z údajov spoločnosti Baker Hughes, počet aktívnych ropných vrtov v USA vytrvalo rastie. Až ďalšie mesiace ukážu, ktorá z oboch strán má v pomyselnom preťahovaní sa viac sily. Zásadný vplyv bude mať v krátkodobej perspektíve predovšetkým cena, za akú sú jednotliví producenti schopní dostať čerstvú ropu na trh.

Zatiaľ čo posledná kríza nie je pre OPEC ešte ani zďaleka zažehnaná, na obzore sa už rysuje ďalšia. Vo svojej nedávnej správe spoločnosť BP naznačila, že v najbližších dekádach očakáva boj nízkonákladových producentov o navýšenie trhového podielu predtým, ako definitívne dôjde k dosiahnutiu stropu dopytu po rope. V správe sa doslova dočítame, že "známe zásoby ropy ďaleko prevyšujú odhadovaný globálny dopyt do roku 2050 a ďalej." To podľa hlavného ekonóma BP, Spencera Dalea, povedie k navyšovaniu produkcie nízkonákladových ťažiarov a postupnému vytláčaniu spoločností s vyššími nákladmi. V BP považujú za nízkonákladovú predovšetkým produkciu v oblastí Blízkeho východu a Ruska.

Rozvoj obnoviteľných zdrojov energie, rozmach elektromobilov či úspornejšie technológie sú len niektoré z dôvodov, prečo bude závislosť svetovej ekonomiky na rope v najbližších rokoch naďalej klesať. Celková kumulatívna svetová spotreba do roku 2035 by mala dosiahnuť asi 700 miliárd barelov, čo je oveľa menej, než čo sa nachádza na Blízkom východe samotnom, odhaduje BP. V rámci OPEC-u budú do vtedy navyšovať svoju produkciu predovšetkým členovia z Blízkeho východu, keďže náklady na ťažbu mimo tento región sú značne vyššie. V rovnakom období vzrastie produkcia ropy v USA z dnešných 4 miliónov barelov denne na 19 miliónov, pričom rast tejto produkcie sa odohrá predovšetkým do roku 2026. Výsledkom bude podľa BP ďalšie kolo pretekov o získanie trhového podielu v nasledujúcich dvoch desaťročiach a pravdepodobný pokles vplyvu OPEC na určovania cien ropy na svetových trhoch.

Stratégia Saudskej Arábie na vytlačenie drahšej konkurencie z trhu prostredníctvom nadmernej produkcie, ktorú začala uplatňovať pred viac ako dvoma rokmi, je analytikmi hodnotená ako neúspešná. Ťažiari ropy z bridlíc v Spojených štátoch sa ukázali ako oveľa odolnejší, než sa pôvodne zdalo, nízka cena ropy ich navyše donútila investovať do technologických inovácií, ktoré výrazne zredukovali náklady na ťažbu. Zatiaľ čo produkcia v USA opäť výrazne stúpa, Saudská Arábia sa len s ťažkosťami snaží navrátiť ceny ropy na úrovne, ktoré zabezpečia fungovanie jej ekonomiky, z viac ako 80 % závislej na príjmoch z predaja ropy. Najväčšia monarchia na Blízkom východe si teraz nové kolo boja o trhový podiel nemôže dovoliť, je však dosť dobre možné, že nebude mať na výber.

K neradostným vyhliadkam OPEC u sa nedávno vyjadrili analytici spoločnosti Wood Mackenzie, "Kartel bude možno stále schopný v obmedzenej miere kontrolovať cenu ropy, prospech z tejto kontroly však budú mať producenti mimo samotnej skupiny." Pokiaľ dôjde k ďalšiemu kolu vojny o ropu, či už za päť či desať rokov, pomer síl jednotlivých strán bude v mnohom odlišný od toho dnešného. P​ravdepodobne to však bude OPEC, kto bude v nevýhode.

Súvisiace články

Aktuálne správy