Investori sú príliš skeptickí ohľadom európskych akcií, ale nemali by byť

, CNBC Foto: SITA/AP;thinkstock

Politici sa snažia oživiť infláciu, čím majú európske akcie našliapnuté stať sa veľkými víťazmi. Presvedčený je o tom tím stratégov Blackrock.

Podľa správy sú investori príliš pesimistickí ohľadom budúcnosti bloku a to aj napriek rastúcemu počtu dôkazov, že akcie sú nastavené na prosperitu. Oslabenie eura, zlepšenie hospodárskeho rastu na celom svete sú hlavnými dôvodmi pre stratégov Blackrock prispôsobiť svoj výhľad pre európske akcie, od neutrálu k nadváhe. "Veríme, že európske akcie by mali ťažiť z takéhoto scenára oživenia hospodárstva, ak neprídu žiadne iné šoky," uviedli analytici Blackrock vo svojej poznámke.

"Európske zisky boli historicky citlivejšie na oživenie globálnej ekonomiky než u ich amerických  náprotivkoch. Európske firmy mali nižšie marže a získali veľké príjmové expozície na globálnych a rozvíjajúcich sa trhoch."

Investori sa zaoberajú najmä politickým rizikom, ktoré so sebou prinášajú tohtoročné voľby vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku a potenciálne i Taliansku. Francúzsko má jednu z najviac nepredvídateľných volebných kampaní za ostatné desaťročia, postavenú na migračnej politike a náraste preferencií populistickej strany Národného frontu. Marine Le Penová v súčasnosti vedie prieskumy verejnej mienky, v čase keď zostávajú len dva mesiace do prvého kola hlasovania.

Investori čoraz viac veria možnosti, že Le Penová bude zvolená za prezidentku (spread francúzskych desaťročných dlhopisov bol dnes ráno na 0,64 bodu, čo je najvyššia úroveň od júla 2013. Ekonomický program Le Penovej už nemá v pláne opustiť euro, ale chce zaviesť frank paralelne s eurom. Zdá sa, že chce opäť zaviesť "hada v tuneli", analytici ale tvrdia, že je nepravdepodobné, aby takýto systém vydržal. Le Penová sa chystá rokovať s Bruselom a pokiaľ dosiahne čo chce, navrhne Francúzom referendum o zotrvaní v únii, ako to urobil David Cameron.

Napriek všetkému stratégovia Blackrock veria, že investori sú až príliš opatrní ohľadom politickej neistoty v celej Európskej únii. "Veríme, že politické riziko ocenené v rámci európskych trhov je v súvislosti s nadchádzajúcimi francúzskymi a nemeckými voľbami prehnané. Dá sa predpokladať, že možné talianske voľby, sa ukážu ako populistický krok, ale hlavné riziko, podľa nášho názoru je, že globálne škrty povedú k prerušeniu trendu oživenia hospodárstva, čo ale nie je, zdá sa, pravdepodobný scenár pre blízku budúcnosť," uvádzajú analytici Blackrock.

Súvisiace články

Aktuálne správy