Schäuble: Euro je pre Nemecko príliš slabé, ak Briti úniu opustia, budeme plakať

, CNBC Foto: SITA/AP

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa pridal k transatlantickej debate o hodnote eura v rámci výmenného kurzu. Pridal sa na stranu tých, ktorí obviňujú Európsku centrálnu banku za to, že tlačí menu smerom dole. Svoju rétoriku ohľadom Brexitu poriadne zjemnil.

Schäubleho pripomienky zverejnil cez víkend nemecký časopis Tagesspiegel. Reagoval v ňom na kritiku prezidenta Donalda Trumpa a jeho obchodného poradcu, Petera Navarra, ktorý minulý týždeň vyhásil, že Nemecko využíva USA a ďalšie členské štáty EÚ "hrubo podhodnotenou" menou na zachovanie si obchodnej výhody.

Schäubleho výroky boli široko interpretované ako pokus odraziť výčitky, cielené na Nemecko za nastavenie úrokových sadzieb ECB, tak ako to už pred časom urobila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá zdôraznila nezávislosť centrálnej banky. "Výmenný kurz eura je prísne vzaté príliš nízky pre konkurenčné postavenie nemeckej ekonomiky," cituje Tagesspiegel ministra financií. "Keď sa šéf ECB Mario Draghi pustil do expanzívnej menovej politiky, povedal som mu, že sa to prejaví na nemeckom exportnom prebytku… Sľúbil som,  že nebudem verejne kritizovať tento kurz. Ale nechcem byť kritizovaný za následky tejto politiky," povedal údajne Schäuble.

Mnohí komentátori sa priklonili  k Navarrovmu názoru, že úroveň meny je príliš nízko pre najväčšiu ekonomiku eurozóny, aj keď snaha zvaliť vinu na nemeckú vládu nepadla na úrodnú pôdu. Navarrova kritika bola oprávnená, myslí si Stephen Szabo, výkonný riaditeľ Transatlantickej  akadémie z Washingtonu D.C., čo je fórum pre výskum a dialóg medzi nemeckými a americkými inštitúciami. "Nemecko má veľké prebytky bežného účtu s USA a odmieta nájsť spôsoby, ako zvýšiť domáci dopyt pre korekciu nerovnováhy," cituje Szaba televízia CNBC. "Euro je podhodnotené, ale keby mali nemeckú marku, bol by to oveľa vyšší devízový kurz s dolárom," tvrdí Szabo.

Schäuble sa tiež vyjadroval k Brexitu, zdanlivo zmäkčil rétoriku opakovanú vedúcimi predstaviteľmi EÚ v posledných mesiacoch, že Británia nemôže očakávať, že získa lepšie riešenie ak a ocitne mimo obchodný blok, ako keď je v ňom. Jeho tvrdenie, že EÚ by mala uznať výhody, ktoré City of London poskytuje, a tým, že je za "primeranú" dohodu s Britániou, ukázal, že už upustil od svojej doterajšej tvrdšej línie. Doteraz totiž hovoril o povinnostiach, ktoré  Veľká Británia môže očakávať v postberxitovom svete. "Nechceme trestať Britov za ich rozhodnutie," povedal Schäuble pre Tagesspiegel. "Chceme, aby Británia zostala blízko nás. Londýn ponúka kvalitu finančných služieb, ktorú nemožno nájsť inde na kontinente. To by sa ale trochu zmenilo po rozchode, preto musíme s Veľkou Britániou nájsť rozumné pravidlá," dodal.

Adam Marshall, generálny riaditeľ British Chamber of Commerce (BCC), hovorí, že niečo podobné už od nemeckého ministra financií počul aj dávnejšie. "Som potešený, že tak dôležitá postava akou je Wolfgang Schäuble, hovorí práve toto. Na našej konferencii minulý rok som sa ho opýtal:" Čo budete robiť, keď Británia opustí Európsku úniu? " Odpovedal mi, "Budeme plakať", možno hovoril pravdu," spomína si Marshall. "Myslím, že nemecké firmy, o ktorých hovoríme, by najradšej videli pokračovanie v obchodovaní medzi Spojeným kráľovstvom a zvyškom EÚ. Som presvedčený, že na strane finančných služieb treba samozrejme zachovať úlohu Veľkej Británie a pomáhať zvyšku eurozóny financovať svoj biznis. Myslím, že existuje obojstranný záujem dohodnúť si tie najlepšie podmienky," uzavrel Marshall.

Súvisiace články

Aktuálne správy