Trump o zákone reformujúcom Wall Street: Je to katastrofa!

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Prezident USA Donald Trump podpísal vládne nariadenie o preskúmaní Doddovho-Frankovho zákona z roku 2010 o finančnom dohľade. Je to prvý krok v Trumpovom pláne obmedziť regulácie finančných služieb. Podľa agentúry Reuters ide ale len o symbolické oslabenie zákona, ktorý podľa Trumpa poškodzuje ekonomiku. Legislatívu totiž môže zmeniť iba Kongres.

Donald Trump pri svojej prezidentskej kampani sľúbil, že zruší Doddov-Frankov zákon, ktorý bol prijatý v reakcii na finančnú krízu z rokov 2007 až 2009. Na začiatku tohto týždňa označil zákon reformujúcej Wall Street za "katastrofu".

Doddov-Frankov zákon stanovil dlhý zoznam pravidiel, ktorých cieľom je zabrániť opakovaniu finančnej krízy z rokov 2007-2009, vrátane prísnych nových kapitálových štandardov pre banky a prísnejšieho dohľadu nad trhom s derivátmi.

Vytvoril tiež nový úrad pre ochranu spotrebiteľov pred úverovými dravcami a vyzval na ročné  záťažové testy bánk považovaných za príliš veľké, aby mohli skrachovať.

Podľa analytikov Trump môže mnohé zmeniť bez zákonodarcov, ako napríklad vymenovať nových zamestnancov, alebo jednoducho rozhodnúť, že nebudú vyžadované uzákonené pravidlá.

Trump tiež rozhodol o odklade platnosti pravidla ministerstva práce zameraného na makléra poskytujúca poradenstvo ohľadom dôchodkového sporenia, a to o 180 dní. Nové pravidlo ministerstva práce vydala Obamova vláda a má vstúpiť do platnosti v apríli. Nie je súčasťou Doddovho-Frankovho zákona. Už dlho je však tŕňom v oku sektore finančných služieb. Požaduje, aby makléri pôsobili ako "dôverníci" alebo v najlepšom záujme svojich klientov, keď im radia pri ich dôchodkových plánoch. Existujúce norma iba vyžaduje, aby makléri odporúčali svojim klientom "vhodné" investície.

Podľa agentúry Reuters má ministerstvo práce za čas, kedy bude odložená platnosť pravidla, uskutočniť jeho ekonomickú a právnu analýzu. V prípade, že bude v rozpore s prioritami Trumpovej vlády, môže ho zrušiť. Podľa odporcov toto pravidlo zvýši náklady a malé účty budú kvôli nemu nerentabilné. Demokrati tvrdia, že pravidlo je dôležité pre ochranu spotrebiteľov pred konfliktom záujmov.

Súvisiace články

Aktuálne správy