Agentúra Fitch potvrdila ratingy Rakúska a Portugalska

Agentúra Fitch Ratings potvrdila svoje hodnotenia úverovej bonity Rakúska a Portugalska. Fitch ponechala rating dlhodobých záväzkov Rakúska na úrovni AA+ a rating dlhodobých záväzkov Portugalska na úrovni BB+.

Agentúra Fitch Ratings potvrdila svoje hodnotenia úverovej bonity Rakúska a Portugalska.
Fitch ponechala rating dlhodobých záväzkov Rakúska na úrovni AA+ a rating dlhodobých záväzkov Portugalska na úrovni BB+. Výhľad oboch ratingov je stabilný.
Agentúra počíta s tým, že rakúsky rozpočtový schodok tento rok vzrastie na 1,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) z dôvodu implementácie opatrení na zníženie daní. Na budúci rok by deficit mal opäť mierne klesnúť na 1,3 % HDP vďaka nárastu verejných príjmov.
Fitch predpovedá, že rakúsky verejný dlh sa v roku 2016 znížil na 84 % HDP a v roku 2017 klesne na 82,6 % HDP. Vrchol dosiahol v roku 2015 na úrovni 85,5 % HDP.
Agentúra očakáva, že rakúska ekonomika bude v rokoch 2017-2018 pokračovať v raste tempom okolo 1,5 %. Rizikom ohrozujúcim výhľad zostáva rakúsky bankový sektor a to aj napriek tomu, že situácie v sektore sa výrazne zlepšila.
Portugalský rating podporujú stabilné inštitúcie, dobré podnikateľské prostredie a jeden z najvyšších príjmov na osobu v ratingovej kategórii BB. Tieto pozitívne faktory sú však kompenzované vysokou úrovňou zadlženia verejného aj súkromného sektora, slabým rastom a problémami finančného systému.

Súvisiace články

Aktuálne správy