Prezident Donald Trump ohrozuje stabilitu finančných trhov

Americký prezident Donald Trump podľa frakcie Zelených v nemeckom spolkovom parlamente ohrozuje stabilitu finančných trhov. Prípravou na zrušenie pravidiel pre banky, ktoré boli prijaté po finančnej kríze v rokoch 2008/2009 „vytvára základňu pre nasledujúcu finančnú krízu“, uviedol to dnes v rozhovore pre DPA hovorca frakcie pre otázky finančnej politiky Gerhard Schick. Trump „potvrdzuje, že stojí na strane bánk z Wall Streetu, nie na strane voličov“, dodal.
V piatok (3. 2.) Trump nariadil, aby sa preskúmali regule prijaté pre banky po ostatnej finančnej kríze. Zákon Dodd-Frank-Act poslala do Kongresu na schválenie administratíva prezidenta Baracka Obamu v roku 2010.
Aj u nás v Európe zosilnelo volanie po deregulácii, „pričom sú odvolávky na USA“, pokračoval hovorca. Správna odpoveď na Trumpovu dereguláciu bude, „robiť, čo je nevyhnutné, aby sa staré dlhy európskej bankovej krízy eliminovali. Okrem toho sa musia chrániť príslušné regulačné opatrenia, aby sa hroziaca nestabilita z USA nemohla rozšíriť“.

Súvisiace články

Aktuálne správy