Maloobchodné tržby v decembri 2016 opäť príjemne prekvapili

Maloobchodné tržby v závere minulého roka opäť príjemne prekvapili. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák pri komentovaní decembrových tržieb obchodu, dnes zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.
Dynamika medziročného rastu maloobchodných tržieb sa podľa neho v decembri zrýchlila z 3,9 % na 4,3 %. „To zároveň znamenalo najrýchlejší medziročný rast tržieb v slovenských obchodoch za posledné dva roky. Obchodníkom sa teda v decembri 2016 podarilo nadviazať na silný november a potvrdilo sa, že minuloročná vianočná sezóna bola pre nich relatívne úspešná,“ spresnil.
Silný trh práce a rastúca spotrebiteľská dôvera sa podľa Koršňáka konečne vo väčšej miere začali pretavovať aj do rastúcej spotreby slovenských domácností, a teda rastúcich tržieb slovenských obchodov. „Za relatívne silným rastom maloobchodných tržieb v decembri nájdeme ako potravinový, tak aj nepotravinový segment,“ upozornil. Tržby v decembri 2016 podľa neho medziročne neklesali v žiadnom z hlavných pododvetví slovenského maloobchodu.
„Slovenská ekonomika pokračuje v relatívne dynamickom raste, čo sa pozitívne prejavuje aj na trhu práce (rastúca zamestnanosť aj mzdy). Spotrebu domácností by navyše mali ďalej podporovať aj nízke úrokové sadzby. Z tohto dôvodu očakávame, že rastúci trend by si mali maloobchodné tržby udržať aj v tomto roku,“ priblížil vo výhľade Koršňák.
ŠÚ SR dnes informoval, že tržby za vlastné výkony a tovar v decembri 2016 medzimesačne vzrástli v maloobchode o 0,7 %. V porovnaní s decembrom 2015 sa zvýšili o 4,3 %. Tržby za 12 mesiacov roku 2016 sa v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015 v maloobchode zvýšili o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy