Kde hľadať 80 % najlepšie zarábajúcich európskych bankárov

, EBA Foto: SITA/AP

Viac ako 80 % najlepšie zarábajúcich finančníkov EÚ sídli vo Veľkej Británii, vyplýva to z aktuálne zverejnených údajov Európskym orgánom pre bankovníctvo (EBA).

V celej EÚ bolo 5 124 finančníkov, teda bankárov, manažérov fondov a iných odborníkov z tohto sektora, ktorí za rok 2015 zarobili viac ako 1 milión eur. Z toho 4133 malo sídlo vo Veľkej Británii. Toto číslo dramaticky vzrástlo oproti predchádzajúcemu roku, keď celkový počet finančníkov s vysokými príjmami v EÚ bol len 3865.

Prevažná časť britského finančného sektora sedí v Londýne, meste považovanom za najväčšie fiančné centrum v Európe.

Šesť jednotlivcov z Veľkej Británie zarobilo viac ako 20 miliónov eur, vrátane istého správcu aktív, ktorého plat dosiahol 199 000 eur plus 33 700 eur vo forme bonusov. Ďalších 2927 finančníkov získalo niečo medzi miliónom a dvoma miliónmi eur, ako súčet platu a bonusov.

Čísla boli zverejnené v čase, keď sa londýnska City musí vyrovnať s otázkou svojej budúcnosti, ako finančného centra po Brexite. Kým prominentná lobbovacia skupina tento týždeň označila Brexit za "príležitosť, ktorá príde len raz za jednu generáciu", na strane druhej existujú vážne obavy, že banky premiestnia svoje aktivity do iných finančných centier v rámci únie.

EBA v súčasnosti sídli v Londýne, ale sama tvrdí, že ak Británia raz opustí EÚ, vyprace svoje kancelárie v bývalých londýnskych dokoch, dnes finančnom centre Canary Wharf.

Súvisiace články

Aktuálne správy