ÚS SR nevyhovel návrhu opozície o protiústavnosti zákona o dani z príjmu

Ústavný súd SR dnes nevyhovel návrhu skupiny poslancov NR SR vyhlásiť novelu zákona o dani z príjmov z roku 2014 za protiústavnú. Novela od januára 2015 zmenila spôsob odpisovania niektorých nehnuteľností. Vo veci rozhodovalo na neverejnom zasadnutí plénum ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej.
Novela z dielne rezortu financií zaviedla šiestu odpisovú skupinu, ktorá zahŕňa okrem administratívnych budov napríklad aj bytové domy, hotely, penzióny, budovy pre kultúru, vzdelávanie či zdravotníctvo. Doba odpisovania týchto nehnuteľností sa predĺžila z doterajších 20 na 40 rokov.
Skupina opozičných poslancov v minulom vládnom období vyčítala napadnutým ustanoveniam, že sú retroaktívne a nenapĺňajú princíp proporcionality právnej úpravy. Podľa nich došlo aj k porušeniu základného práva na podnikanie.
„Zdvojnásobuje sa doba odpisovania, čo v praxi povedie k tomu, že podnikatelia, ale napríklad aj prenajímatelia bytov a domov si budú v daňových výdavkoch uplatňovať o polovicu nižšiu sumu ako doteraz. Budú mať teda nižšie daňové výdavky, tým pádom vyšší daňový základ a súčasne vyššiu daňovú povinnosť,“ kritizoval v januári 2015 vtedajší nezaradený poslanec NR SR Jozef Kollár.

Súvisiace články

Aktuálne správy