Milostný príbeh Buffettovcov v dokumente: Warren vďačí za svoj neobyčajný život šťastiu

, qz Foto: SITA/AP;TASR/AP

Každý by chcel vedieť, ako sa presadiť a byť úspešný. Vzorom je nepochybne úspešný investor Warren Buffett, ktorý s 73,8 miliardami dolárov patrí k najbohatším ľuďom na svete. V pondelok mal premiéru dokument s názvom Becoming Warren Buffett, v ktorom sa pokúsili odhaliť osobný život známeho boháča.

Buffett v počiatkoch svojej kariéry zarobil peniaze na akciovom trhu tým, že kupoval podhodnotené akcie. Jeho mimoriadna pamäť pre čísla a neobvyklý talent pre ich uvedenie do kontextu s činnosťou spoločnosti, mu umožnila zamerať sa na obchodovanie s akciami. Milionárom sa stal ako tridsiatnik. Vo filme zdôrazňuje svoj bezcitný, logický prístup k hodnotám pri investovaní.

Ale čo ho dohnalo k neskoršej stratégii, keď sa namiesto nákupu akcií dal prednosť nákupu firiem? V jeho prípade šlo o emócie, teda zlosť. Kúpil veľký podiel v podhodnotenej textilnej spoločnosti s názvom Berkshire Hathaway. Generálny riaditeľ firmy ho oslovil so žiadosťou, aby uviedol cenu, za akú by svoj podiel bol  Buffett ochotný predať späť spoločnosti. Buffett uviedol číslo. Myslel si, že sa dohodnú. Mýlil sa.

O niekoľko týždňov neskôr spoločnosť zaslala písomnú ponuku  všetkým akcionárov, dostal ju aj Buffett. Ponuka znela na odkúpenie ich akcií o jednu osminu centu pod cenu, ktorú určil Buffett. Buffett cítil, že ním opovrhujú a pomstil sa tým, že kúpil celú spoločnosť a generálneho riaditeľa prepustil. Berkshire sa neskôr stlal nástrojom cez ktorý Buffett skupoval celé firmy v priebehu nasledujúcich piatich rokov, vrátane takých ako Geico, Clayton Homes a MidAmerican Energy, rovnako cez Berkshire získal významné podiely v spoločnostiach ako IBM a Coca-Cola.

Warren s deťmi, Susan a Petrom
Jeho genialita ale nie je skutočnou príčinou jeho úspechu, tvrdí, že ide skôr o šťastie. Prvý krát mal šťastie, ako povedal v dokumente, keď sa narodil v roku 1930 v Amerike ako beloch. Získal možnosti a výhody, akým sa ženy ani černosi pochváliť v tom čase nemohli.

Druhý krát mal šťastie keď stretol svoju zosnulú manželku Susan, za ženu si ju vzal v roku 1952. Bola to ona, kto číslami riadiaceho sa chlapíka nakoniec presvedčila, aby svoj majetok rozdal. "Ona ho pretvorila na človeka, ktorý zapadol do spoločnosti," potvrdil filmár Peter Kunhardt pre Bloomberg. Jadrom celého dokumentu je podľa neho "milostný príbeh."

Susie Buffett, ktorá podľahla mŕtvici v roku 2004, sa objaví vo filme vo vzácnom pôvodnom rozhovore, v ktorom rozpráva o tom, ako vždy chcela, aby Warren svoje peniaze rozdal. On to však odmietal. Veril, že po rokoch bude mať peňazí na rozdávanie oveľa viac. A mal pravdu. Po smrti svojej manželky prvý krát daroval časť svojho majetku charite Billa a Melindy Gatesovcov a štyrom ďalším dobročinným organizáciám, bolo to v júli 2006.

Warren Buffett nijako netlmí svoju aktivitu na akciových trhoch ani dnes. Minulý týždeň sa pochválil, že od víťazstva Donalda Trumpa vo voľbách jeho výkladná skriňa Berkshire Hathaway nakúpila akcie v hodnote 12 miliárd dolárov. Uviedol, že by povolebné nákupy Berkshire Hathaway boli ešte vyššie, ak by sa zohľadňovala aj aktivita jeho spolupracovníkov Todda Combsa a Teda Weschlera. "Od volieb sme nakúpili akcie za 12 miliárd dolárov. A niečo zrejme prikúpili aj moji kolegovia," vyhlásil Buffett.

Rýchlosť, akou miliardárova firma v súčasnosti skupuje akcie, je neobvyklá. Za menej ako tri mesiace utratila za cenné papiere zhruba polovicu toho, čo do akcií investovala počas posledných troch rokov (do septembra 2016).

Buffet v piatok odmietol komentovať, že jeho spoločnosť navýšila podiel v štyroch najväčších amerických aerolinkách, American Airlines Group, Delta Air Lines, Southwest Airlines a United Continental Holdings. Miliardár sa sektoru leteckej dopravy viac ako dve desaťročia vyhýbal, v polovici novembra však jeho konglomerát oznámil, že sa do vyššie spomenutých spoločností rozhodol vstúpiť.

Ku koncu septembra 2016 Berkshire Hathaway vlastnila akcie v hodnote 102,5 miliardy dolárov, bez započítania podielu v potravinárskej firme Kraft Heinz.

Súvisiace články

Aktuálne správy