Zdravotnícky výbor súhlasil s použitím občianskych preukazov

Rezort zdravotníctva už nepočíta s preukazmi poistenca s elektronickým čipom, ktoré malo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) začať vydávať od júna tohto roka.

Parlamentný výbor pre zdravotníctvo v utorok odobril novelu zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, o ktorej poslanci budú diskutovať v druhom čítaní. Podľa novely Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR už nepočíta s preukazmi poistenca s elektronickým čipom, ktoré malo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) začať vydávať od júna tohto roka.
„Plánujeme využitie elektronických občianskych preukazov s tým, že sme sa dohodli s ministerstvom vnútra na takzvanom prechodnom období do roku 2021,“ povedal pred časom minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Osoby, ktorým bol vydaný občiansky preukaz s elektronickým čipom, budú môcť podľa zverejnených informácií takýto občiansky preukaz použiť aj na prístup k údajom v elektronickej zdravotnej knižke, ako aj na svoju identifikáciu u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.
Zároveň doterajšie preukazy poistencov budú zdravotné poisťovne vydávať len tým poistencom, ktorí nemajú vydaný občiansky preukaz s elektronickým čipom. Možnosť vydávania európskeho preukazu poistenca zostáva nezmenená.

ti;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy