Predaj áut v USA by v tomto roku mal dosiahnuť rekordných 17,6 milióna

Predaj áut v USA by mal v tomto roku dosiahnuť rekordných 17,6 milióna vozidiel. Podľa konzultačných spoločností J. D. Power a LMC Automotive sa tak stane vďaka očakávanej finančnej podpore a deregulačnej politike prezidenta Donalda Trumpa.
Analytici predpovedajú januárový predaj približne na 1,13 milióna vozidiel a za 12 mesiacov od januára do januára by mal dosiahnuť celkovo o 17,3 milióna. Pôjde tak o tretí rekordný rok v poradí.
Šéf prognostického odboru LMC Automotive Jeff Schuster však nabáda k opatrnosti a poukazuje na mnohé premenné. Najdôležitejšou bude ukončenie veľkého množstva lízingových zmlúv, čo povedie k zahlteniu trhu ojazdených vozidiel. „To síce vytvorí dopyt po automobiloch, no zároveň bude väčší počet ojazdených áut konkurovať tým novým,“ dodáva Schuster.
J. D. Power a LMC uvádzajú, že január zaznamená aj ďalšie rekordy, konkrétne ide o priemernú predajnú cenu 31.500 USD (29.491,62 eura) na jedno vozidlo, vysokú úroveň skladových zásob a rastúce spotrebiteľské zľavy. Najväčší, viac než 60-percentný podiel na trhu budú mať aj tento rok SUV a pickupy.

Súvisiace články

Aktuálne správy