Agentúra S&P potvrdila rating Slovenska na úrovni A+

Ratingová agentúra Standard and Poor’s (S&P) dnes potvrdila Slovensku rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

Ratingová agentúra Standard and Poor’s (S&P) dnes potvrdila Slovensku rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Na najbližšie roky predpovedá krajine rýchly ekonomický rast, znižovanie dlhu a pokračujúci záujem zo strany investorov. Informoval o tom dnes tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.
Agentúra vo svojom hodnotení očakáva ekonomický rast Slovenska v období rokov 2017 až 2020 na úrovni približne 3 % ročne. S&P tiež pozitívne hodnotí relatívne nízky externý dlh krajiny a očakáva postupné znižovanie verejného dlhu. Podľa MF SR sa pod to podpísali okrem stabilného ekonomického rastu aj opatrenia vlády na zlepšovanie výberu daní. „Slovensko zostáva atraktívnou krajinou pre zahraničné investície. Pokračujúca výstavba závodu Jaguar Land Rover pri Nitre so sebou podľa očakávaní pritiahne ďalšie zahraničné investície dodávateľských firiem v objeme približne 100 miliónov eur,“ uviedol rezort financií s tým, že tieto zahraničné investície povedú k tvorbe nových pracovných miest.
Slovenský bankový sektor tiež zostáva stabilný a dobre kapitalizovaný a podiel nesplácaných úverov je na prijateľnej úrovni. „Zvyšovanie ratingu Slovenska však podľa agentúry S&P v súčasnosti obmedzujú štrukturálne problémy, ako najmä regionálne rozdiely, starnutie populácie a pretrvávajúca dlhodobá nezamestnanosť,“ dodalo MF SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy