Pohľad elít na finančné trhy: Ako by dnes investovali desať tisíc

, Bloomberg Foto:thinkstock;YT/WSJ live;forbes;morningstar

Individuálny prístup piatich úspešných investorov a správcov aktív ponúka inšpiráciu. Hoci investičný horizont tri mesiace nie je vhodný, na základe ich slov sa viete urobiť predstavu o tom, ako sa za tri mesiace zmenil pohľad elít na finančné trhy.

Bloomberg oslovil piatich investorov a správcov aktív na ich investičné myšlienky pre nový štvrťrok. Trhy sa neustále vyvíjajú, preto sa z na základe výnosov osvedčil dlhodobý horizont s jasnou stratégiou. Profesionálni investori sa riadia vlastným rozumom a nechcú sa podieľať na nafukovaní  bubliny na trhoch, ktoré majú najlepšie roky už za sebou. Dobrým prístupom je investícia do nástrojov, ktoré väčšina ignoruje, čo je možno psychicky a časovo náročnejšie, ale umožňuje to nadpriemerné výnosy aj v dlhšom horizonte.

Barry Ritholtz (Ritholtz Wealth Management)

Ritholtz vlani v lete odporúčal lacné nástroje umožňujúce expozíciu na rozvíjajúce sa trhy (EM), ktorých považoval za podhodnotené oproti americkým trhom, ktoré boli drahé, rovnako drahá sa mu zdala aj Európa. Pred troma mesiacmi bola situácia prakticky rovnaká, pričom v prospech EM hrala podľa Ritholtza možnosť posilnenia na trhu s komoditami a oslabenie dolára. Na prahu roku 2017 vidí Ritholtz opäť najväčší prínos pre investorov v medzinárodnej diverzifikácii. Sám priznáva, že rozumie tomu, ak investor dáva prednosť svojmu domovskému trhu. Tým ale podľa neho prichádza o výhodu spojenú so širokou diverzifikáciou. Pripomína, že americké akcie sú vďaka posilneniu z uplynulých rokov predražené, pričom ich prémia voči akciám Európy, Ázie alebo EM je  viac ako 60 %. Znižuje to tak ich očakávané výnosy, ale neznamená to, že by sa ich investori mali úplne zbaviť, pretože americká ekonomika zostáva silná. Zníženie expozície v amerických akciách na úkor medzinárodných trhov však môže portfóliu urobiť dobrú službu, najmä dlhodobo. "Vaše vnúčatá sa vám za to poďakujú," uzatvára Ritholtz.

Sarah Kettererová (Causeway Capital Management)

V polovici minulého roka Kettererová upierala pozornosť na akcie japonských firiem, ktoré mali za sebou ročný prepad z dlhodobých vrcholov, ale zároveň dostatok hotovosti na dividendy s potenciálom rásť spoločne s cenami akcií. Pred tromi mesiacmi Kettererová hovorila o tom, že centrálne banky strácajú možnosť pomáhať ekonomike. V takomto prostredí by sa podľa nej mohlo dariť spoločnostiam, ktoré majú silné súvahy, malé dlhy a schopný manažment a ktoré sa snažia o trvalo udržateľný rast pomocou znižovania nákladov a rastu efektivity. Na začiatku tohto roka vsádza spoločnosť Causeway na Indiu a jej rastúci počet mladých spotrebiteľov, ktorí si "chcú kupovať nové smartfóny, autá a bývanie, pričom ich kúpna sila každoročne stúpa". Rast HDP dosiahol v roku 2016 7,3 %, čím India zanechala za sebou všetky veľké krajiny vrátane Číny. Obmedzenie hotovosti na úkor elektronických peňazí by tiež mohlo pomôcť rastu a výberu daní, ktoré budú podporené fiškálnymi výdavkami na infraštruktúru. Zle implementovaná reforma síce poškodila celý rad obyvateľstva bez bankového účtu, ale z dlhodobého hľadiska to môže byť dobré aj pre bankový systém, pretože si stovky miliónov ľudí budú musieť otvoriť účty.

Mark Mobius (Templeton Emerging Markets Group)

Mark Mobius dlhodobo fandí rozvíjajúcim sa trhom, hlavne Číne. Jeho odporúčania sa od minulého leta prakticky nemenia, čo je známkou dlhodobého uvažovania. Ako pripomenul pred pol rokom, "to, že investori trochu zabúdajú na rozvíjajúce sa trhy (EM), môže byť investične zaujímavé, pretože to z dlhodobého hľadiska vytvára lepšie rastové príležitosti". Okrem Číny, kde bol zaujímavý sektor infraštruktúry, hovoril pred pol rokom napríklad o Brazílii, ktorá by mohla byť zaujímavá v prípade, že štát vyrieši problémy s korupciou. Na konci roka Mobius vyzdvihoval predovšetkým Čínu a odvetvie spotrebného tovaru a technológií, prípadne spracovania a predaja ropy.  Dnes Mobius pripomína, že mnoho rozvíjajúcich sa trhov má za sebou obdobie poklesov, ale v mnohých krajinách dosiahol rast HDP už svoje dno. Konkrétne u veľkých ekonomík, ako sú Rusko alebo Brazília, sú vidieť známky zlepšovania, čo pri pokračovaní pozitívneho trendu, spoločne so stabilným rastom v Číne, môže pomôcť celému regiónu. Ďalšími výhodami EM ako celku sú prebytok bežného účtu, najmä u výrobných ekonomík, nízka zadlženosť a úrokový diferenciál, ktorý ponecháva centrálnym bankám v mladých ekonomikách väčší manévrovací priestor pre prípad krízy. Zaujímavú príležitosť podľa Mobiusa predstavujú malé spoločnosti, ktorým pomáha ako rastový potenciál celého regiónu, tak aj väčšie zameranie sa na domáce trhy.

Rob Arnott (Research Affiliates)

Rob Arnott vlani preferoval hodnotové akcie. Tie síce za sebou mali zlé obdobie a investori sa ich báli, to však podľa Arnotta vytvára investičné príležitosti so zaujímavým výnosovým potenciálom. "Mnoho investorov dáva prednosť pohodliu a hľadá to, čo je populárne a obľúbené, namiesto toho, aby sa zaoberali tým, čo je nechcené. Trhy neodmeňujú komfort," tvrdí Arnott. Ako v lete, tak na jeseň Arnott spomínal najmä hodnotové akcie na rozvíjajúcich sa trhoch, pred troma mesiacmi však poukázal aj na európske tituly. Okrem akcií by podľa neho investorov mohli zaujať aj štátne dlhopisy mladých ekonomík v lokálnych menách, a to kvôli cenám aj slabým menám. Na začiatku roka 2017 Arnott odporúča pokračovať v kontrariánskom prístupe a skúšať zarobiť na prehnaných reakciách investorov na dlhopisovom trhu. Po zvolení Trumpa sa všetci vrhli do akcií a výnosy dlhopisov vystrelili vyššie. Ekonomický zázrak sľubovaný Trumpom napovedá, že sadzby porastú, a podľa toho sa všetci správajú. Rast sadzieb štátnych dlhopisov o jeden percentuálny bod za tak krátky čas je však podľa Arnotta priveľa. Implementácia noviniek môže trvať dlhšie, možnosti nového prezidenta nie sú neobmedzené. Proti rýchlemu rastu hrá starnutie pracovnej sily aj silný dolár. Skokový nárast výnosov dlhopisov sa tak môže obrátiť na pokles a ceny dlhopisov môžu zachrániť aspoň časť strát. Je ale potrebné si uvedomiť, že je to stávka na prehnanú reakciu trhu, takže ide o pomerne rizikovú investíciu.

Francis Kinniry (Vanguard Investment Strategy Group)

Kinniry nešpekuluje nad konkrétnymi tipmi, ide mu skôr o prístup. Pred pol rokom odporúčal takzvané target-date fondy, ktoré kombinujú výhody širokej diverzifikácie do rôznych tried aktív a pomerne nízkych nákladov. Po troch mesiacoch pristúpil k rebalancovaniu portfólia tak, aby dosiahol pôvodné zloženie. "Rebalancovanie portfólia je extrémne dôležité, pretože pomáha udržiavať vytúženú alokáciu aktív. Investori sa tak môžu vyvarovať nahromadenia prostriedkov na jednu stranu a znížia možnosť vystavenia sa nadmernému riziku," hovorí Kinniry. Začiatkom roka upozorňuje na to, že očakávané výnosy akcií a dlhopisov, ktoré sú oveľa nižšie, než na aké si investori zvykli v posledných rokoch, môžu zvádzať k väčšiemu riskovaniu. A to by bola chyba. Základom úspechu sú podľa Kinniryho široko diverzifikované, vyvážené portfóliá s čo možno najnižšími nákladmi. Práve náklady môžu robiť v konečnom vyúčtovaní, najmä pri nižších očakávaných výnosoch, v dlhodobom horizonte, veľký rozdiel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy