Dôvera v českú ekonomiku v januári mierne vzrástla

Dôvera v českú ekonomiku v prvom mesiaci tohto roka mierne vzrástla, vďaka spotrebiteľom, ktorým sa zlepšila nálada, zatiaľ čo dôvera podnikateľov mierne klesla. Dôvodom je neistota v Európe aj vo svete. Vyplýva to z najnovších údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ).
Podľa týchto údajov sa kombinovaný index ekonomického sentimentu (IES) v Českej republike v januári 2016 mierne zvýšil na 14,7 bodu z decembrových 14,6 bodu. Ale je nižší ako vlani v novembri, keď dosiahol 14,8 bodu.
Z výsledkov ČSÚ ďalej vyplýva, že dôvera českých spotrebiteľov v ďalší vývoj hospodárstva tento mesiac vzrástla na 7,5 bodu zo 6,3 bodu v decembri a dosiahla ročné maximum. Ukázalo sa tiež, že obavy českých domácností zo zhoršenia situácie v ekonomike sa nezmenili a zostali na decembrovej úrovni, rovnako ako ich hodnotenie osobnej finančnej situácie.
Ale dôvera českých podnikateľov v ekonomiku v januári klesla na 16,5 bodu zo 16,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom je zhoršenie nálady v oboch sektoroch: vo výrobnom aj v sektore služieb ako celku, aj keď v maloobchode dôvera podnikateľov vzrástla.

Súvisiace články

Aktuálne správy