Systém bez národných bariér: Nemci chcú zaviesť celoeurópske mýto

, ČTK Foto: SITA/AP

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt (CSU) chce zaviesť systém celoeurópskeho mýta. Informoval o tom denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nemecko sa už dlhší čas usiluje o zavedenie mýta pre osobné autá na nemeckom území. Vzhľadom k odporu Európskej komisie a ostatných členských štátov EÚ sa však o jeho zavedení bude hlasovať až v stredu. Návrh bol prepracovaný, aby vyhovel požiadavkám Európskej komisie. Namiesto pôvodne navrhovaných troch variantov diaľničnej známky za päť, desať a pätnásť eur, nový návrh zavádza

desaťdňový poplatok v rozmedzí 2,5 až 25 eur a dvojmesačný poplatok v rozmedzí 7 až 50 eur.

Konkrétna výška krátkodobého poplatku závisí na ekologickej spôsobilosti daného vozidla.

Minister počíta, že systém prinesie do spolkového rozpočtu zhruba 524 miliónov eur, a to aj po odpočítaní sto miliónov eur, ktoré štát zaplatí ako kompenzáciu nemeckým vodičom v závislosti na výške vypúšťaných emisií.

Podľa kritikov je kompromisný návrh aj naďalej diskriminačný vzhľadom na to, že zahraničným vodičom žiadne kompenzácie vyplácané nebudú. Nemecko ako jedna z mála krajín doteraz nemalo spoplatnené používanie diaľnic osobnými vozidlami. Susedným štátom sa však nepáčil pôvodný návrh, ktorý poplatky zavádzal v podstate len pre cudzincov.

Minister Dobrindt uviedol, že cieľom nemeckej vlády je "spoločný, interoperabilný mýtny systém bez národných bariér".
 

Súvisiace články

Aktuálne správy