Brexit sa už teraz prejavuje na plánoch nemeckých koncernov

Nemecké firmy viac než šesť mesiacov po britskom referende o odchode z EÚ pociťujú dôsledky brexitu. Hoci v súčasnosti ešte nedošlo k priamym dosahom brexitu, odchod Británie už teraz ovplyvňuje plány spoločností. „Strednodobo určite nebudú nemecké investície v Spojenom kráľovstve rásť tak ako doteraz,“ tvrdí prezident nemecko-britskej Priemyselnej a obchodnej komory v Londýne Ulrich Hoppe.
Väčšina nemeckých spoločností očakáva tzv. tvrdý brexit, čiže bez voľného prístupu na vnútorný európsky trh. Ich prognózy sú preto negatívne. „Vyčkávací postoj je citeľný,“ konštatuje Hoppe.
Najväčšie obavy má nemecký automobilový priemysel. „Po odchode čaká firmy viac byrokracie,“ hovorí Hoppe. Veľké nadnárodné koncerny sú totiž mimoriadne závislé od voľného pohybu pracovnej sily a brexit bude znamenať okrem iného aj to, že prestanú platiť jednotné európske pravidlá pre zamestnávanie. „Brexit podstatne skomplikuje možnosť zamestnať ľudí na niekoľko mesiacov pre určitý projekt vo Veľkej Británii,“ upozorňuje šéf komory.

Súvisiace články

Aktuálne správy