Podiel termínovaných vkladov na celkových vkladoch klesá

Kým pred tromi rokmi bol podiel termínovaných vkladov na celkových vkladoch v bankách 55 %, v súčasnosti je to menej ako 38 %.

Termínované vklady boli donedávna najbežnejším prostriedkom na zhodnocovanie úspor. Posledné údaje Národnej banky Slovenska však ukazujú, že sú na ústupe. Kým pred tromi rokmi bol podiel termínovaných vkladov na celkových vkladoch v bankách 55 %, v súčasnosti je to menej ako 38 %. Takmer 53 % všetkých vkladov v bankách leží ľuďom podľa spoločnosti Partners Group SK na bežných účtoch, prípadne na rôznych vkladoch bez viazanosti, a to aj napriek úrokovým sadzbám blízkym nule.

Slováci sú všeobecne považovaní za konzervatívnych investorov a vo veľkej miere využívajú krátkodobé vklady v bankách. Odborník na osobné financie z Partners Group SK Marek Fides hovorí, že za to môže slabá finančná gramotnosť, ale aj krátka história investovania na Slovensku. "Naši rodičia nemali iné možnosti ako ukladať peniaze v bankách, my sme prvou generáciou, ktorá sa zoznamuje s ďalšími možnosťami uloženia peňazí. S tým súvisí obava z nepoznaného a rozhodnutie uložiť peniaze radšej v banke, ktorú poznajú," skonštatoval Fides.

Pokiaľ chce mať klient peniaze k dispozícii pre prípad núdze, prevažujú podľa Fidesa výhody osobného účtu. Pokiaľ je ale cieľom výnos, vhodnejší je terminovaný vklad. Tu sa však klient zaviaže, že peniaze nevyberie počas určenej doby viazanosti. V prípade, že je klient ochotný ísť už do rizikovejšej alternatívy, jednou z možností je časť peňazí presunúť do podielových fondov.

br;dn

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy