Štátny tajomník L. Parízek navštívi Kubánsku republiku

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek uskutoční 24. – 26. januára pracovnú návštevu Kubánskej republiky, v rámci ktorej bude rokovať so svojimi partnermi na ministerstve zahraničných vecí, ministerstve zahraničného obchodu a ministerstve baní a energetiky.
Predmetom rokovaní bude prehlbovanie bilaterálneho politického dialógu s dôrazom na ekonomickú spoluprácu a podporu investícií. Súčasťou rokovaní bude aj diskusia o ďalšej spolupráci v multilaterálnej oblasti najmä na pôde OSN a v rámci regionálnych zoskupení EÚ a CELAC, príp. pôsobenie Kuby v CARIFORUM. Dynamicky rozvíjajúci sa región Latinskej Ameriky predstavuje zaujímavého partnera pre politickú, ekonomickú, kultúrnu, akademickú, či inovačnú spoluprácu, partneri si preto v rámci rozhovorov vymenia názory na vývojové tendencie v oboch regiónoch (Európa a Latinská Amerika) a načrtnú perspektívy zintenzívnenia vzťahov, vrátane bilaterálnych vzťahov medzi Kubou a SR.
Štátneho tajomníka L. Parízka budú sprevádzať zástupcovia agentúry SARIO, Eximbanky, Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry a podnikatelia, ktorí predostrú kubánskym partnerom možnosti spolupráce. Návšteva by okrem prediskutovania širokého spektra tém mala priniesť aj nové impulzy pre ďalšiu praktickú spoluprácu v hospodárskej a ekonomickej oblasti. Dôkazom prehlbovania spolupráce je aj plánovaný podpis memoranda o porozumení medzi agentúrou SARIO a kubánskou obchodnou komorou.
TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy