Davos 2017: Globálni lídri tvrdia, že to nie je len o šampanskom

, CNBC;Neue Zürcher Zeitung Foto: SITA/AP

Stretnutie v rámci Svetového ekonomického fóra v Davose každoročne čelí kritike, že nejde o nič iné ako formu elitárstva. Zúčastnení sa ale zhodli na tom, že najväčším nebezpečenstvom je nerovnosť príjmov.

V Davose sa svetová elita nestretáva kvôli popíjaniu šampanského, tvrdí dokumentarista Sharmeen Obaid-Quinoa, jeden z podpredsedov WEF. Podľa neho stretnutie dokáže dať dohromady ľudí z rôznych prostredí a riešiť problémy. "Jednou z najväčších vecí v Davose je, že každý je ústretový," povedal Obaid-Quinoa pre televíziu CNBC.  Za pravdu mu dáva aj Franz Van Houten, generálny riaditeľ Royal Philips, Brian Moynihan, generálny riaditeľ Bank of America, a Helle Thorningová-Schmidtová, generálna riaditeľka spoločnosti Save the Children International. Všetci pociťujú pozitívne momenty zo zasadania WEF.

Thorning-Schmidt vypichol "ohľaduplnosť", Moynihan poukázal na "udržateľný rozvoj" – súbor cieľov, ako je odstránenie chudoby a riešenie rodovej nerovnosti.

"Je toho jednoznačne veľa, čo treba urobiť… Mali sme veľké diskusie, ale svet nás bude súdiť podľa našich činov," povedal van Houten.

Spoločenská polarizácia patrí k najväčším rizikám pre svetovú ekonomiku. Svetoví lídri by preto mali prijať spoločné opatrenia, aby v nadchádzajúcom desaťročí obmedzili chudobu a neistotu. Priepasť v príjmoch a sociálny rozvrat vlani viedli k politickým zlomom a v tomto roku môžu ďalej vyostriť globálne riziká.

Zmena klímy a rastúce ekologické hrozby patrí tak ako v minulých rokoch k najväčším rizikám pre globálnu ekonomiku. S podpisom Parížskej dohody svet v tejto oblasti dosiahol v uplynulom roku pokrok, politické zvraty v Európe a v USA ho však ohrozujú.

Ďalšie náročné úlohy pre ekonomiku a spoločnosť vychádzajú z digitalizácie. Existuje nebezpečenstvo, že spoločnosť nedokáže držať krok s technologickým pokrokom takzvanej štvrtej priemyselnej revolúcie.

Umelá inteligencia a robotika nových technológií môžu podľa odborníkov priniesť potenciálne najväčšie výhody. Zároveň je tu ale aj najväčšie riziko negatívnych účinkov a najväčšia potreba regulácie. "Bez rozumné regulácie a rekvalifikácie zamestnancov budú technológie pracovné miesta rýchlejšie ničiť než vytvárať," upozorňuje WEF.

Súvisiace články

Aktuálne správy