5 dôvodov, prečo ženy zarábajú menej ako muži

, McROY Foto: thinkstock

Podľa rôznych prieskumov zarábajú ženy asi o pätinu menej ako muži. Niekde je tento rozdiel menší, inde ešte väčší. Pozrite si prečo sa zárobky príslušníkov oboch pohlaví tak diametrálne rozchádzajú.

1. Odbory a pozície
Ženy častejšie pracujú v odboroch a na pozíciách, ktoré sú menej platené. Či už sedia v pokladniach, alebo sa venujú upratovacím prácam, službám alebo profesiám v zdravotníctve a v školstve, odráža sa to aj na ich výplatnej páske.

2. Sebavedomie
Z prieskumov vyplýva, že ženy berú o niečo menej, aj keď pracujú na rovnakých pozíciách ako muži. Firmy sa často riadia svojimi tabuľkami pre odmeňovanie na určitých pozíciách, ale stále častejšie nepracujú s pevnou sadzbou pre danú pozíciu, ale s rozpätím, ktoré môže byť prekvapivo veľké. Keď sa potom záujemcov o prácu spýtajú, akú si prestavujú odmenu, ženy často žiadajú výrazne nižší plat ako muži. Oplatí sa preto, keď si uchádzačka pred pohovorom zistí obvyklú odmenu na obdobnej pozícii a v danej lokalite, a príde potom na pohovor pripravená a so sebavedomou predstavou o plate.

3. Chýbajúce manažérky
Vedúci pracovníci firiem majú samozrejme vyššie mzdy. Do týchto poschodí sa ale ženy často toľko nehrnú, napríklad kvôli starostlivosti o rodinu, tieto pozície sú totiž obvykle časovo náročné.

4. Kariérne pauzy
Mamičky neraz zabúdajú, že je aj počas rodičovskej dovolenky je vhodné zostať v kontakte so zamestnávateľom a udržiavať kontakt s odborom činnosti. Po návrate do práce potom súperia s mladšími, sebavedomejšími a agresívnejšími kolegyňami.

5. Verejné platy ani kvóty nepomôžu
Niekto si myslí, že by zmazanie rozdielov medzi platmi mužov a žien mohlo byť zabezpečené v prípade povinného zverejňovania výšky platov vo firmách a úradoch alebo po zavedení kvót rovnomerného zamestnávania mužov a žien na určité pozície. Povinné zverejňovanie priemerných platov mužov a žien na rovnakých pozíciách ale vedie k tomu, že sa napríklad celá výrobná časť firmy dozvie, koľko berú kolegovia z kancelárií. To je neprijateľný zásah do mzdovej politiky spoločnosti a do súkromia zamestnancov. Ani rodové kvóty nie sú zárukou spravodlivosti. Dôsledok takéhoto nariadenia môže byť skôr opačný. Pozitívna diskriminácia vždy necháva tieň pochybností nad úspechmi toho, kto je takto diskriminovaný. Pohlavie by skrátka pri výbere pracovníkov nemalo hrať úlohu.

Poľský europoslanec Janusz Korwin-Mikke má v tejto problematike jasno. Tvrdí, že ženy zarábajú menej ako muži, pretože nie sú natoľko inteligentné. "Ženy musia logicky zarábať menej ako muži. Sú totiž slabšie, menšie a menej inteligentné, preto musia zarábať menej," uviedol na plenárnom zasadnutí. Týmto výrokom europoslanec, ktorý nie je členom žiadnej frakcie a zastupuje v parlamente stranu Sloboda, pobúril celý rad ľudí. Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani v reakcii jeho slová upozornil, že na základe sťažnosti začal vnútorné vyšetrovanie. Politikovi tak hrozí niekoľko možných trestov. Medzi nimi aj finančná pokuta, alebo dočasné zbavenie hlasovacích práv či zákaz účasti na zasadnutí parlamentu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy