Rast čínskeho realitného a finančného sektora sa v 4. kvartáli výrazne spomalil

Čínsky sektor služieb zaznamenal v poslednom kvartáli minulého roka zrýchlenie rastu a prispel k vyššiemu, než pôvodne očakávanému rastu ekonomiky v závere roka, významné sektory realít a financií však v sledovanom období tempo rastu do veľkej miery spomalili. Ukázali to podrobnejšie údaje o vývoji čínskej ekonomiky, ktoré čínsky štatistický úrad zverejnil cez víkend.
Čínska ekonomika vzrástla vo 4. štvrťroku minulého roka medziročne o 6,8 %, čo bol výraznejší rast, než sa očakávalo. Prispel k tomu najmä rast spotrebiteľských výdavkov a rekordné bankové úvery.
Podrobnejšie údaje štatistického úradu ale ukazujú, že napríklad realitný trh, ktorý sa na HDP krajiny podieľa približne 15 %, zaznamenal spomalenie tempa rastu na záver minulého roka na 7,7 % z 8,8 % v 3. kvartáli. Ekonómovia preto očakávajú, že rast ekonomiky sa bude ďalej spomaľovať.
Úrad okrem toho poukázal aj na prudké spomalenie tempa rastu finančného sektora. Ten dosiahol vo 4. kvartáli minulého roka 3,8 % oproti 5,8-% rastu v období od júla do konca septembra.
Spomalil sa aj rast v stavebníctve, aj keď len minimálne. Zatiaľ čo v 3. štvrťroku stavebný sektor vzrástol o 6 %, v poslednom kvartáli minulého roka zaznamenal rast o 5,9 %.
Celkový sektor služieb však zaznamenal výrazné zrýchlenie rastu, keď spomalenie v spomínaných sektoroch dokázal vykompenzovať vývoj v ďalších odvetviach sektora služieb, ako sú médiá, vzdelanie, veda a výskum či služby v sociálnej oblasti. Celkový sektor služieb potom vo 4. štvrťroku minulého roka vzrástol o 8,3 % po 7,6-% raste v predchádzajúcom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy