Čínska ekonomika minulý rok vzrástla o 6,7 %

Čínska ekonomika vlani vzrástla o 6,7 %. Vláde Pekingu sa tak podarilo dosiahnuť cieľ, ktorým bola jej expanzia v pásme 6,5 - 7 %.

Čínska ekonomika vlani vzrástla o 6,7 %. Vláde Pekingu sa tak podarilo dosiahnuť cieľ, ktorým bola jej expanzia v pásme 6,5 – 7 %. Vyplýva to z oficiálnych údajov čínskych úradov.
Tempo rastu druhého najväčšieho svetového hospodárstva sa tak v roku 2016 spomalilo zo 6,9 % v predchádzajúcom roku 2015.
V poslednom kvartáli minulého roka sa hrubý domáci produkt (HDP) Číny zvýšil o 6,8 %, čo je mierne zrýchlenie po 6,7-% raste v predchádzajúcom 3. štvrťroku 2016.
Analytici ale upozorňujú, že za tieto výsledky vďačí Čína najmä rýchlemu rastu úverov, ktorý nie je udržateľný. Predpovedajú tiež, že Peking bude pokračovať v stimuloch na podporu hospodárstva, ktoré spomaľuje.
Čeng Čung-jü, analytik z čínskej Ľudovej univerzity v tejto súvislosti pripomína, že ekonomika ázijskej krajiny už vstúpila do obdobia, keď ju nemôžu hnať dopredu len rastúca populácia a nerastné zdroje. Vláda sa musí naučiť kontrolovať výdavky a konkurovať cenami.
A niektorí zahraničí experti dodávajú, že oficiálne údaje nemožno brať ako bernú mincu. Čínsky HDP sa totiž správa úplne inak ako HDP iných krajín – takmer nepodlieha výkyvom, neodchyľuje sa od očakávaných výsledkov a vždy dosiahne cieľ, povedal pre agentúru DPA Patrick Chovanec, hlavný stratég v Silvercrest Asset Management.

Súvisiace články

Aktuálne správy