Výstavba nových obytných domov v USA v decembri vzrástla; počet povolení klesol

Výstavba nových obytných domov v USA v decembri výrazne vzrástla. Motorom jej rastu bola výstavba bytových domov. Ale počet vydaných nových stavebných povolení sa v poslednom mesiaci minulého roka znížil.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu v decembri 2016 sa začalo v Spojených štátoch stavať 1,2 milióna nových domov. To je po očistení od sezónnych vplyvov o 11,3 % viac ako v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka 2015.
Stavebná aktivita je však v zimných mesiacoch veľmi nestála. V novembri napríklad počet nových stavieb v USA výrazne klesol po prudkom náraste v októbri.
Štatistiky tiež ukázali, že zatiaľ čo výstavba nových bytových domov vlani v decembri vzrástla až o 53,9 %, v prípade rodinných domov naopak klesla o 4 %.
Za celý rok 2016 sa v USA zvýšil počet novozačatých stavieb bytových domov o 10,3 % a rodinných domov o 3,9 %.
Pod priaznivý vývoj na trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami sa podpísali zdravý trh práce a rast miezd, a tiež nízke úroky z hypoték. Analytici však očakávajú, že centrálna banka Fed bude zrejme tento rok pokračovať v zvyšovaní úrokových sadzieb, čo sa premietne aj do úrokov z hypoték. A to môže mať negatívny vplyv na dopyt po rezidenčných nehnuteľnostiach.
Ministerstvo dnes zároveň informovalo, že celkový počet vydaných nových stavebných povolení v USA vlani v decembri klesol o 0,2 %, pričom počet povolení na rodinné domy stúpol, ale na bytové sa znížil.

Súvisiace články

Aktuálne správy