Ceny bytov a domov v SR vzrástli viac ako v EÚ

V rámci Európskej únie obytné nehnuteľnosti počas júla až septembra medziročne zdraželi o 4,3 %, na Slovensku sa ceny zvýšili o 7,5 %.

Ceny obytných nehnuteľností, čiže bytov a rodinných domov, v treťom kvartáli minulého roka oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka v eurozóne stúpli o 3,4 % a v rámci celej Európskej únie sa zvýšili o 4,3 %. Medzikvartálne ceny bytov a rodinných domov v eurozóne posilnili o 1,3 % a v celej EÚ vzrástli o 1,5 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Na Slovensku ceny obytných nehnuteľností medzikvartálne rástli rýchlejším tempom ako v rámci celej eurozóny aj celej Európskej únie, keď počas júla až septembra oproti predchádzajúcemu štvrťroku stúpli o 1,6 %. Medziročný rast cien bytov a rodinných domov na Slovensku bol tiež rýchlejší ako priemer za eurozónu a EÚ, pričom v porovnaní s tretím kvartálom 2015 boli ceny vyššie o 7,5 %.
V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, obytné nehnuteľnosti medziročne zdraželi najviac v Maďarsku (11,6 %), Lotyšsku (10,8 %) a v Bulharsku (8,8 %). Medziročný pokles cien evidovali na Cypre (-3,3 %) a v Taliansku (-0,9 %). Medzikvartálne sa ceny obytných nehnuteľností najvýraznejšie zvýšili na Malte (5,4 %), v Írsku (4,7 %), v Estónsku, Litve a Maďarsku (zhodne o 3,4 %). V medzikvartálnom porovnaní ceny klesli v Rumunsku (-0,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy