OPEC zlepšil prognózu rastu dopytu po rope

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu odhaduje, že globálny dopyt po rope v tomto roku vzrastie o 1,16 mil. barelov denne, oproti predošlej predikcii je to zvýšenie o 10 tis. barelov denne.

Globálny dopyt po rope podľa prognózy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v tomto roku posilní o 1,16 mil. barelov denne na úroveň v priemere 95,60 mil. barelov denne. V porovnaní s predchádzajúcou predikciou kartelu ide o vylepšenie prognózy rastu dopytu o 10 tis. barelov denne. Hlavným dôvodom revízie predpovede smerom nahor je predpokladaný rast dopytu zo strany európskych členov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Kartel to uviedol v pravidelnej mesačnej správe, ktorú zverejnil v stredu na svojej internetovej stránke.
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu predpokladá, že ponuka ropy zo strany štátov, ktoré nie sú jej členmi, sa v priebehu roka 2017 zvýši o 120 tis. barelov denne. Predošlá predikcia pritom rátala, že ponuka zo strany krajín mimo kartelu v tomto roku posilní o 300 tis. barelov denne. OPEC zároveň odhaduje, že dopyt po jeho rope sa v tomto roku zväčší o 900 tis. barelov denne na úroveň 32,1 mil. barelov denne.

ab;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy