Zisk banky Goldman Sachs vyskočil vo 4. kvartáli nad 2,3 mld. USD

Americká investičná banka Goldman Sachs oznámila za 4. kvartál minulého roka výrazný rast zisku po tom, ako sa zotavila z náročného obdobia na konci roka 2015.
Banka uviedla, že za obdobie od októbra do konca decembra dosiahla zisk 2,35 miliardy USD (2,20 miliardy eur). Na porovnanie, v poslednom štvrťroku predchádzajúceho roka zaznamenala Goldman Sachs zisk 765 miliónov USD. Výsledky za 4. kvartál 2015 ale ovplyvnili náklady na mimosúdne urovnanie vládnych žalôb za klamanie investorov v súvislosti s predajom hypotekárnych cenných papierov pred nástupom finančnej krízy. Banka s cieľom urovnať spor sa s ministerstvom spravodlivosti dohodla na zaplatení 5 miliárd USD.
Výsledok za 4. štvrťrok 2016 bol lepší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Upravený zisk na akciu Goldman Sachs dosiahol 5,08 USD, zatiaľ čo analytici očakávali, že to bude 4,76 USD.
Tržby sa zvýšili o 12,4 % na 8,17 miliardy USD, čo opäť prekonalo odhady trhov. Tie očakávali tržby na úrovni 7,43 miliardy USD. Z jednotlivých divízií sa darilo najmä divízii služieb pre inštitucionálnych klientov, kde tržby vzrástli o 25 % na 3,6 miliardy USD. Naopak, tržby v oblasti investičného bankovníctva klesli o 4 % na 1,49 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy