Stavebná produkcia v eurozóne vzrástla v novembri o 0,4 %

Stavebná produkcia v eurozóne vzrástla v novembri druhý mesiac po sebe, pričom tempo rastu sa udržalo na stabilnej úrovni. Oznámil to dnes štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil svoj prvý odhad.
Stavebná produkcia v krajinách eurozóny vzrástla po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne o 0,4 %. To je rovnaké tempo rastu ako v októbri. Údaje za október Eurostat revidoval smerom nadol, keď v predbežných odhadoch uvádzal medzimesačný rast na úrovni 0,8 %.
Na medziročnej báze stavebná produkcia v eurozóne v novembri stagnovala po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci zaznamenala rast o 1,8 %. Aj tento údaj za október bol revidovaný smerom nadol. Pôvodne Eurostat udával medziročný rast v októbri na úrovni 2,2 %.
V celej Európskej únii sa stavebná produkcia zvýšila medzimesačne rovnako ako v eurozóne, o 0,4 %. Medziročne vzrástla o 0,2 %.
Spomedzi členských štátov vzrástla stavebná produkcia medzimesačne najvýraznejšie v Slovinsku (9,4 %), Poľsku (6,7 %) a na Slovensku (5,7 %). Naopak, najvýraznejší pokles zaznamenali Rumunsko (-4,1 %), Švédsko (-1,3 %) a Španielsko (-0,8 %).
V medziročnom porovnaní najviac vzrástla produkcia v stavebníctve vo Švédsku (7,6 %) a v Holandsku (7 %). Najviac klesla zasa v Slovinsku (-15 %), Maďarsku (-14,4 %) a Rumunsku (-13,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy