Bratislavských colníkov vlani zamestnali migranti, nelegálna nafta aj cigarety

Podnikatelia v Bratislavskom kraji odviedli v roku 2016 do štátneho rozpočtu na cle a daniach viac než 2,3 miliardy eur. Colný úrad v Bratislave tak bol podľa hovorkyne Kataríny Tehlárovej aj v minulom roku lídrom na Slovensku vo výbere daní a ciel.
„Clo tvorilo 34 % z celoslovenského odvodu cla, daň z pridanej hodnoty (DPH) takmer 30 % a spotrebné dane celkovo 73 %,“ priblížila Tehlárová. Na spotrebných daniach z tabakových výrobkov sa vybralo 556 miliónov eur, z minerálnych olejov 978 miliónov, zemného plynu 18 miliónov eur a z elektriny 6 miliónov eur. „Na cle zaplatili podnikatelia v Bratislavskom kraji takmer 10 miliónov eur a na DPH odviedli vyše 737 miliónov eur,“ doplnila.
Colníci však podľa Tehlárovej nevyberajú len dane a clá, ale napríklad denne kontrolujú dovoz tovaru z tretích krajín. Na letisku zaistili počas minulého roka 59.880 kusov spotrebiteľských balení cigariet z tretích krajín či 53 kilogramov tabaku u cestujúcich.
„Osem ľudí si nesplnilo takzvanú ohlasovaciu povinnosť pri prevoze hotovosti vyššej ako 10.000 eur. Toto nariadenie vychádza z EÚ a má zabrániť praniu špinavých peňazí,“ vysvetlila hovorkyňa.
Zároveň colníci na letisku odhalili a zaistili cestujúceho, ktorý prevážal vo svojom tele 14 kapsúl kokaínu, prepravoval sa zo Španielska do Rakúska. Na bratislavskej pošte zasa colníci okrem falzifikátov zaistili v minulom roku zásielky, v ktorých bola lebka s dvomi kusmi čeľustí chránenej vydry morskej a pánske topánky z kože z aligátora. „Obchod s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov je pritom celosvetovo zakázaný,“ zdôraznila Tehlárová.
Na bývalých hraničných priechodoch s Rakúskom a Maďarskom sa podľa jej slov o prácu colníkom v minulom roku postarali aj nelegálni migranti. „Koncom roka 2016 zadržali colníci 17 migrantov bez akýchkoľvek dokladov. V dodávke boli naložení muži, ženy aj deti. Taliansky prevádzač spolu s migrantmi skončil v rukách polície,“ opísala.
Na okraji Bratislavy sa však podľa nej skrývali aj iné „poklady“. Napríklad, viac ako 31.000 litrov nelegálnej nafty, stovky kilogramov nelegálneho tabaku a päť miliónov nelegálnych cigariet. Bratislavskí colníci našli aj profesionálne náradia na krádeže najnovších modelov áut rôznych značiek.

Súvisiace články

Aktuálne správy