Medzimesačne stavebníctvo SR vzrástlo viac ako v EÚ

Novembrová stavebná produkcia celej Európskej únie medzimesačne posilnila o 0,4 %, na Slovensku sa zväčšila o 5,7 %.

Produkcia stavebníctva podľa sezónne upravených údajov sa v novembri v eurozóne aj v rámci celej 28-člennej Európskej únie medzimesačne zväčšila zhodne o 0,4 percenta. Medziročne sa novembrová stavebná výroba v eurozóne nezmenila a v rámci celej EÚ sa zvýšila o 0,2 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý o tom informoval v stredu.
Na Slovensku bol medzimesačný rast stavebníctva v novembri väčší ako priemer EÚ, keďže posilnilo o 5,7 percenta. Išlo o tretí najvýraznejší medzimesačný rast stavebnej výroby v rámci členských krajín únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii. Výraznejšie ako na Slovensku stavebníctvo medzimesačne posilnilo v Slovinsku (9,4 %) a Poľsku (6,7 %). Medzimesačný pokles stavebnej výroby evidovali v Rumunsku (-4,1 %), vo Švédsku (-1,3 %), Španielsku (-0,8 %) a vo Francúzsku (-0,2 %).
Medziročne sa slovenské stavebníctvo vyvíjalo horšie v porovnaní s priemerom za celú EÚ. Slovenská stavebná produkcia oproti novembru predošlého roka klesla o 11,1 %. Výraznejší pokles v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, zaznamenali v Slovinsku (-15 %), Maďarsku (-14,4 %), Rumunsku (-13,9 %) a Poľsku (-11,5 %). Najsilnejší medziročný rast stavebnej výroby v novembri evidovali Švédsko (7,6 %) a Holandsko (7 %).

bn;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy