Čaká nás zníženie globálneho rastu: Opäť tu máme sedemdesiate roky minulého storočia

, Saxo Bank Foto: thinkstock;SITA/AP

Kľúčovou otázkou pre rok 2017 bude smer vývoja amerického dolára. Mena, ktorá počas uplynulého roka posilnila o 20 %, vyvolá nejakú reakciu. Možno očakávať, že nastupujúca vláda Donalda Trumpa opustí viac ako dvadsaťročnú dogmu, že silný dolár je v záujme Spojených štátov.

Vitajte v roku 2017, v roku Trumpománie, kde tweety stanovujú program politických krokov náhodne po celom území USA, a kde všetko neortodoxný je náhle v kurze. Od Donalda Trumpa a jeho novej politiky môžeme očakávať všeličo, ale kľúčové otázky sú stále rovnaké:

– Aký je všeobecný vývoj amerického dolára?
– Kam sa bude uberať čínska mena a čínsky rast v roku 2017?
– Dvojitá pohroma Brexit / Trump je koniec cyklu alebo začiatok niečoho nového?

Ktorá otázka z uvedených troch je najdôležitejšia?
Je to kurz amerického dolára. Žijeme v ekonomickom svete, ktorý je tak zjednodušený a tak globalizovaný, že dolár reprezentuje celosvetovo vyše 75 % všetkých transakcií.

Keď za jediný rok stúpne kurz dolára o 20 %, ako je tomu teraz, táto "akcia" iste vyvolá "reakciu". Tou reakciou bude výrazné spomalenie rastu v USA, ktoré bude podporené vyššími úrokovými sadzbami, než sa očakávalo (čo obmedzí potenciálny rast). Nepriamo dôjde aj k zníženiu globálneho rastu, pretože vysoká dlhová záťaž v dlhoch denominovaných v americkom dolári ochromuje schopnosť rozvíjajúcich sa trhov splácať ich obrovské dolárové úvery.

Zahraničné banky požičali 3,6 bilióna amerických dolárov spoločnostiam rozvíjajúcich sa trhov a približne 50 % tejto sumy išlo do Číny. Preto otázky číslo jeden a dva sú spojené nádoby.

Riziko recesie sa zvyšuje
Moji dobrí priatelia v juhoafrickej Nedbank, Neels Heyneke a Mehul Daya, majú ten najlepší model recesie, aký som videl. Je to kombinácia menových a fundamentálnych podmienok. Aktuálny záver: 60 % pravdepodobnosť recesie proti konsenzu trhu, ktorý hovorí o pravdepodobnosti iba 5 – 8 %. Je to veľké riziko, pretože vieme, že k výpredajom akciového trhu dochádza hlavne v časoch recesie. Očakávané čerpanie by bolo 25 – 40 %, ak americkú ekonomiku zasiahne recesia.

Nemôžeme ignorovať hlasy populizmu v USA, ale nemali by sme ich prehliadať ani v Európe v roku prezidentských volieb. Môžete si byť istí, že toto je koniec cyklu, a nie nový začiatok. Svet sa neposunie dopredu pri programe uzavretých hraníc, antiglobalizácii, obmedzení obchodu a boja proti konkurencii, ale napriek tomu je nutné tieto sily rešpektovať, najmä preto, že na globálnej scéne vidíme zmenu vedenia.

Trumpov program vrátenia USA "späť domov" v obchode, vojenských jednotkách v zahraničí, v prístupe k NATO a zmene politiky voči Číne trvajúce od 70. rokov 20 storočia, bude mať svoje dôsledky. Nemecká kancelárka Angela Merkelová je teraz faktickým vodcom rozvinutého sveta – je v postavení, ktoré nikdy nechcela a v ktorom sa necíti dobre na začiatku roka, v ktorom sa v Nemecku budú konať voľby. Čína vyplní vákuum, ktoré zostane po meniacom sa smere vývoja vzťahov s USA.

Čínske vedenie vyzerá "otvorenejšie" než kedykoľvek predtým v oblasti zahraničnej politiky a investícií, čiastočne kvôli príležitosti a čiastočne kvôli zúfalej potrebe odviesť pozornosť od stále stúpajúceho domáceho dlhu a odlivu kapitálu.

Čína bude s najväčšou pravdepodobnosťou naďalej oslabovať CNY a CNH na hodnotu 5 – 10% – pravdepodobne postupne, ale ak bude nútená, pristúpi aj k ďalšej "devalvácii" ako pomste za politiku USA.

Nastupujúca Trumpova administratíva bude podľa môjho názoru jasne sledovať politiku "slabého amerického dolára". Celá rétorika o tom, že čínska mena je príliš slabá, samozrejme implikuje to, že americký dolár je príliš silný. Ale počkajte, Trump tiež opustí dogmu, podľa ktorej "silný dolár je v záujme Spojených štátov", ktorá platila od čias, kedy ho v polovici 90. rokov minulého storočia zaviedol Robert Rubin, minister financií za éry Billa Clintona (hoci to v skutočnosti nikdy nebola aktívna stratégia).

Pripomína nám to 70. roky minulého storočia a Nixonovu doktrínu z augusta 1971, kedy minister zahraničných vecí John Connally zaviedol jednostrannú 10 % prirážku k všetkým dovozom podliehajúcim clu a 10 % zníženie výdavkov na zahraničnú pomoc, zavrel "zlaté okno" (takže USD už nebol voľne prevoditeľný na zlato) a vyhlásil 90-dňové moratórium na mzdy a ceny.

Zdá sa, že Trumpová doktrína toto prijíma ako vzor pre novú korporátnu daň a obchodnú politiku "tweetovania" novozvoleným prezidentom.

Áno, veľmi to pripomína 70. roky minulého storočia, kedy americká politika bola o veľkom biznise, uzatvorených hraniciach, recesii (1973-75) a režimu amerického dolára, ktorý by sa dal definovať známymi slovami Johna Connallyho. Vtedy predniesol k európskym ministrom financií na schôdzke krajín G-10 v Ríme: "dolár je naša mena, ale váš problém." Tým sa zlikvidoval Brettonwoodsky menový systém a spečatilo sa 20 % oslabenie dolára.

Prvý štvrťrok nám prinesie nejaké signály, ale postupom času očakávajte nástup Trumpovej doktríny, čo je zmes Nixona a Reagana a pripravte sa na veľkú volatilitu. Skutočný záver pre celý rok 2017 môže byť taký, že geopolitické riziká zohrajú úlohu. Vitajte preto na začiatku konca éry "pretend-and-extend" – éry globálneho uvoľňovania v menovej politike.

 

Autorom je Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy