Najotvorenejšie: V raste európskych ekonomík sme na 17. mieste

, WEF Foto: SITA/AP

Svetové ekonomické fórum (WEF) zverejnilo svoju výročnú správu o inkluzívnom raste a vývoji, v ktorej prináša poradie krajín podľa "otvorenosti" svojich ekonomík.

Inclusive Development Index (IDI) hovorí o tom, ako efektívne jednotlivé krajiny využívajú svoje  bohatstvo na zvyšovanie životnej úrovne a podporu rovnosti. Berie do úvahy faktory, ktoré spadajú do troch kategórií:

• rast a vývoj
• začlenenie
• medzigeneračná spravodlivosť a udržateľnosť.

Slovensko skončilo medzi rozvinutými krajinami na 17. mieste.  európskych krajín, ktoré sa v zozname.

7. Holandsko
Krajina má "relatívne nízku príjmovú nerovnosť a chudobu, rovnako ako schopnosť poskytovať primerane vysoký medián životnej úrovne," uvádza správa.

6. Švédsko
Spolu so svojimi škandinávskymi susedmi, uvádza sa v správe, je Švédsko "aktívne v politike trhu práce" (napr. školenia a pomoc pri hľadaní zamestnania) čo mu pomáha umiestniť sa vysoko v európskom indexe.

5. Dánsko
Ďalšia škandinávska krajina, na 5. mieste sa umiestnila aj vďaka "silnej starostlivosti o životné prostredie a medzigeneračnej spravodlivosti. Jeho systém sociálnej starostlivosti rovnako podporuje začlenenie. Dánsko dokáže efektívne využiť fiškálne transfery a regulovať vyššie úrovne príjmov a bohatstva pre boj s nerovnosťou," uvádza sa v správe.

4. Island
Hoci je krajina na štvrtom mieste v rámci indexu, dostala sa na prvé miesto ako krajina, ktorá dosiahla "najväčšie zlepšenie". Je to subindex, ktorý meria, ako efektívne sa krajiny správali v posledných piatich rokoch.

3. Švajčiarsko
Tretie miesto krajine zabezpečil "robustný rast a vysoká zamestnanosť, vysoká životná úroveň strednej triedy, dôkladná starostlivosť o životné prostredie a férové vzťahy medzi generáciami," uvádza správa.

2. Luxembursko
Globálny hub financií a obchodu. Z ekonomického vývoja krajiny dokáže pekne profitovať všetky sociálne vrstvy obyvateľstva.

1. Nórsko
Na vrchol IDI sa dostalo za "zlepšenia v posledných piatich rokoch, ktoré odrážajú jeho úspech, sa premietajú do jasne artikulovanej politiky na pokračovanie začlenenia v procese rastu," uvádza sa v správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy