Inflácia v Nemecku v decembri prudko zrýchlila

Inflácia v Nemecku v decembri 2016 prudko zrýchlila a dosiahla najväčšie tempo za viac ako tri roky, tak ako to naznačil rýchly odhad. Vyplýva to zo spresnených údajov, ktoré dnes zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis.
Index spotrebiteľských cien v najväčšej ekonomike eurozóny v decembri podľa očakávania vzrástol medziročne až o 1,7 % po novembrovom zvýšení o 0,8 %. Decembrová miera inflácie bola najvyššia od júla 2013, keď dosiahla 1,9 %.
Na decembrovú mieru inflácie mali výrazný vplyv ceny energií, ktoré sa v poslednom mesiaci minulého roka spamätali z predchádzajúceho poklesu a stúpli až o 2,5 %. Aj potraviny v sledovanom období zdraželi o 2,5 %.
Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín, však v decembri tiež strmo vzrástla, medziročne o 1,6 %.
V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v Nemecku v decembri zvýšili o 0,7 %. Na ilustráciu, v novembri stúpli len o 0,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, sa v prípade Nemecka v decembri zvýšil medziročne o 1,7 % a medzimesačne o 1 %. Aj tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom.
Destatis dnes zverejnil aj priemernú mieru inflácie za celý minulý rok, ktorá dosiahla 0,5 %, zatiaľ čo v roku 2015 bola na úrovni 0,3 %. A priemerný HICP za celý rok 2016 dosiahol 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy