Brexit bude tvrdý, Británia opustí trh a zavedie kontrolu migrácie

Británia po odchode z Európskej únie (EÚ) opustí aj spoločný európsky trh. Vyhlásila dnes premiérka Theresa Mayová, ktorá tak ukončila špekulácie o tom, že sa Londýn možno pokúsi o tzv. mäkký brexit, teda udržanie prístupu na jednotný trh EÚ.
Mayová sa v dlhoočakávanom prejave snažila predstaviť Britániu ako globálneho hráča, ktorého cieľom je voľný obchod ďaleko za hranicami Európy. Vyhlásila tiež, že výslednú dohodu o odchode Británie z EÚ predloží obom komorám parlamentu na schválenie. Tento sľub naštartoval posilňovanie libry.
Mayová ďalej uviedla, že sa bude usilovať o rovnocenné partnerstvo s EÚ, ale neprijme modely iných európskych štátov, ktoré majú uzavreté dohody s EÚ.
Slová o odchode Británie zo spoločného trhu sú doteraz najjasnejším indikátorom plánov britskej premiérky, ktorá už mesiace čelí kritike za nedostatok transparentnosti.
Premiérka v prejave pred zahraničnými diplomatmi a členmi britského tímu vyjednávačov vyhlásila, že chce tesné väzby s EÚ. Ale namiesto čo najväčšieho možného prístupu na spoločný trh sa bude snažiť dosiahnuť „novú, komplexnú, smelú a ambicióznu“ dohodu o voľnom obchode s úniou. Táto dohoda môže pritom obsahovať aj prvky spoločného trhu v niektorých oblastiach, povedala.
Zároveň uviedla, že Londýn chce prevziať kontrolu nad britskými zákonmi a hranicami. Ukončí preto jurisdikciu Európskeho súdneho dvora a zavedie kontrolu migrácie. Zabezpečí pritom základné práva občanov EÚ, ktorí žijú v Británii, a tiež práva Britov v EÚ.
Dodala, že plánuje odštartovať dvojročný proces vystúpenia Británie z EÚ do konca marca.
To sú základné princípy, ktorými sa Mayová bude riadiť počas rokovaní o odchode svojej krajiny z EÚ.
Experti predpovedajú, že rokovania o brexite budú najkomplikovanejšími rokovaniami v povojnovej histórii Európy a môžu rozhodnúť aj o budúcom osude Mayovej. A tiež o budúcej podobe samotnej EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy