Britská premiérka ohlásila tvrdý brexit

Theresa Mayová uviedla, že Británia odíde z jednotného trhu Európskej únie, ale bude "sa snažiť o čo najväčší možný prístup naň".

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že jej krajina plánuje jasný odchod z Európskej únie a nezvolí si niečo, čo by znamenalo, že bude "napoly dnu, napoly vonku". V prejave, ktorý predniesla v utorok, premiérka povedala, že Británia si nebude "zachovávať kúsky členstva", ani sa nebude snažiť o asociované alebo čiastočné členstvo v bloku.
Predsedníčka britskej vlády vyhlásila, že Británia odíde z jednotného trhu EÚ, ale bude "sa snažiť o čo najväčší možný prístup naň". Mayová konštatovala, že jej plány nedovolia Británii zostať na jednotnom trhu, pretože by to znamenalo, že "z EÚ vôbec neodíde". Vyjadrila vôľu, aby Británia bola s inými štátmi EÚ v colnej únii a aby sa odstránilo toľko obchodných bariér, koľko je možné. Británia podľa nej chce komplexnú dohodu o voľnom obchode bez príspevkov do rozpočtu EÚ. Krajina podľa Mayovej chce obchodovať a podnikať v celom svete a začala oslovovať iné štáty.

Mayová uviedla, že Londýn získa kontrolu nad počtom ľudí prichádzajúcich do krajiny z EÚ, ale chce čo najskôr garantovať práva občanov únie. Dodala, že Británia vybuduje "nové a rovné partnerstvo" s Európou. Pri predstavení svojej vízie pre Britániu premiérka konštatovala, že chce, aby jej krajina po odchode bola "silnejšia, poctivejšia, zjednotenejšia a viac pozerajúca sa do sveta ako predtým". Zároveň podľa nej aj britský parlament bude hlasovať o konečnej dohode o brexite.
Britská libra na prejav premiérky reagovala posilnením a oproti predošlému obchodovaciemu dňu stúpla o 1,6 % na 1,2243 USD/GBP. V pondelok však bola britská mena najnižšie od októbra minulého roka.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy