Davos 2017: Šejkovia žiadajú obrie investície do ťažby ropy, hrozí prudký nárast cien

, ČTK Foto: SITA/AP

Na uspokojenie rastúceho dopytu po rope bude vo svete počas najbližších 25 rokov potrebné investovať do nových ťažobných kapacít 25 biliónov dolárov. Na Svetovom ekonomickom fóre v Davose to v utorok povedal šéf saudskoarabskej štátnej ropnej spoločnosti Aramco Amín Násir.

Upozornil tiež, že nedostatok investícií by mohol spôsobiť prudký nárast cien ropy a ovplyvniť svetovú ekonomiku. Násir tiež predpovedal, že energia z obnoviteľných zdrojov bude naďalej zvyšovať svoj podiel na trhu, ešte dlhý čas však nedosiahne dominantné postavenie. "Potrvá ešte desiatky rokov, než nahradí ropu," vyhlásil.

Saudská Arábia podľa neho disponuje kapacitami pre ťažbu ropy v objeme 12,5 milióna barelov denne a pokračuje v ich rozširovaní. Navyše plánuje do roku 2023 investovať až 50 miliárd dolárov do obnoviteľných zdrojov energie. Saudská Arábia je najväčším exportérom ropy na svete.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energiu Fatih Birol cez víkend vyjadril znepokojenie kvôli nedostatku investícií do ťažby ropy. "Ak v tomto roku neprídu žiadne veľké investície, môžeme tu mať za niekoľko rokov výrazný deficit na strane dodávok spojený so značnými dôsledkami na trh," povedal.

Birol už v novembri predpovedal, že investície do ťažby ropy sa tento rok pravdepodobne opäť znížia, a prvýkrát v histórii ropného priemyslu tak zaznamenajú tri roky poklesu za sebou.

Súvisiace články

Aktuálne správy