Dôvera investorov v Nemecku aj v celej eurozóne v januári vzrástla

Nemeckým investorom sa v úvode roka zlepšila nálada, aj keď menej, ako analytici očakávali. Ich dôvera v ekonomiku v januári vzrástla na najvyššiu úroveň za sedem mesiacov. Vyplýva to z údajov Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.
Podľa prieskumu ZEW sa kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v januári 2017 zvýšil na 16,6 z 13,8 bodu v decembri.
Januárová hodnota indexu je najvyššia od júna 2016, keď dosiahol 19,2 bodu. Napriek tomu sklamal analytikov, ktorí predpovedali, že stúpne na 18,4 bodu.
Aj hodnota ďalšieho ukazovateľa, indexu súčasných podmienok v nemeckej ekonomike, sa v prvom mesiaci roka zvýšila na 77,3 bodu z decembrových 63,5 bodu. To je pre zmenu lepší výsledok ako 65 bodov, s ktorými počítali analytici.
Dôvodom nárastu celkového indexu dôvery v januári je podľa prezidenta ZEW Achima Wambacha najmä zlepšenie ekonomickej situácie v Európe. Viaceré ukazovatele naznačili, že nemecká, aj ďalšie ekonomiky koncom minulého roka zrýchlili.
V prípade eurozóny sa januárový index dôvery ZEW medzimesačne zvýšil o 5,1 bodu na 23,2 bodu. A ukazovateľ aktuálnej ekonomickej situácie v krajinách, ktoré platia eurom, sa v januári dostal zo záporných hodnôt, keďže vzrástol o 7,9 bodu na 0,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy