SP vlani skontrolovala invaliditu takmer 46 tis. osobám

Pre zlepšenie zdravotného stavu posudzovanej osoby Sociálna poisťovňa znížila percento invalidity v 1 252 prípadoch a invaliditu poisťovňa zrušila v 389 prípadoch.

Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne (SP) v minulom roku v rámci kontrolnej činnosti posúdili pri kontrolnej lekárskej prehliadke 45 880 poberateľov invalidného dôchodku. „V 40 531 prípadoch im naďalej uznali invaliditu s rovnakou mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ako pri predchádzajúcom posúdení zdravotného stavu,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. V 3 708 prípadoch sa percento invalidity posudzovaným osobám zvýšilo pre zhoršenie zdravotného stavu. „Z dôvodu zlepšenia zdravotného stavu poberateľa dávky bolo znížené percento invalidity v 1 252 prípadoch a invaliditu Sociálna poisťovňa zrušila v 389 prípadoch,“ uviedol hovorca poisťovne.
Posudkoví lekári SP v rámci lekárskej posudkovej činnosti dôchodkového poistenia posudzujú dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť poistenca na účely určenia invalidity, ktorá je jednou z podmienok nároku na invalidný dôchodok.

Súvisiace články

Aktuálne správy