Britská inflácia sa v decembri zrýchlila na takmer 2,5-ročné maximum 1,6 %

Tempo rastu britských spotrebiteľských cien sa v decembri zrýchlilo prudšie, než sa očakávalo, a bolo najvyššie za takmer 2,5 roka.
Index spotrebiteľských cien v decembri 2016 medziročne vyskočil o 1,6 % po 1,2-% zvýšení v novembri, uviedol britský štatistický úrad ONS. To bolo najviac od júla 2014. Ekonómovia počítali so zrýchlením inflácie len na 1,4 %.
Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny energií, potravín, alkoholických nápojov a tabaku, sa v decembri zrýchlila na 1,6 % z 1,4 % v novembri.
Index maloobchodných cien v decembri stúpol o 2,5 % po 2,2-% náraste v predchádzajúcom mesiaci.
„To je najprudší nárast indexu spotrebiteľských cien za vyše dva roky, medziročné tempo však napriek tomu zostáva pod inflačným cieľom britskej centrálnej banky a z pohľadu historických štandardov je nízke,“ uviedol predstaviteľ ONS Mike Prestwood. Dodal, že k zrýchleniu inflácie prispelo zdraženie leteniek a potravín spoločne s tým, že ceny benzínu klesli menej než v decembri 2015. Ďalším faktorom, ktorý podporil infláciu, bolo pokračujúce zvyšovanie cien surovín.
V medzimesčnom porovnaní britské spotrebiteľské ceny v decembri stúpli o 0,5 % po 0,2-% náraste v novembri. Ekonómovia očakávali zrýchlenie tempa medzimesačného rastu cien len na 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy