Davos 2017: Budúcnosť bankovníctva podľa Deutsche Bank

, CNBC Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ najväčšieho nemeckého veriteľa zdôraznil dramatické posuny, aký čaká na bankový sektor v priebehu nasledujúcich päť rokov. Za kľúčové, v tomto období zmien, považuje technológie.

"Stavili sme na technológie," povedal John Cryan, výkonný riaditeľ Deutsche Bank, pre agentúru Bloomberg na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. "Nie sme si istí, či sa základná povaha výrobkov úplne zmení, aj keď regulácia má tendenciu toto ovplyvniť. Nemyslíme si, že požiadavky našich klientov a partnerov sa výrazne zmenia, ide o mechanizmus doručenia," dodal.

Panel, ktorého sa zúčastnil aj profesor ekonómie Kenneth Rogoff a David Rubenstein, spoluzakladateľ The Carlyle Group, diskutovali o vzostup finančných technológií (fintech). Nevyhli sa ani téme, či by virtuálne meny mohli byť použité v rámci globálnych centrálnych bánk. Cryan povedal, že technológie by mali pomôcť bankám "ochrániť sami seba. Môžeme používať technológie k zlepšeniu našich vlastných kontrol. Môžeme použiť technológie s cieľom zlepšiť našu efektivitu a potom môžeme používať technológie k zlepšeniu služieb zákazníkom," povedal.

Vysvetlil, že regulácia môže do značnej miery potvrdiť a udržať status quo, ale dodal, že "napriek regulácii sa snažíme byť inovatívni." Uviedol príklad na trhu práce, kde banka prišla s novými pracovnými zmluvami pre prácu s mladšími ľuďmi.

Akcie Deutsche Bank už niekoľko mesiacov prežívajú búrlivé obdobie, banka sa už oficiálne dohodla s americkým Ministerstvom spravodlivosti na tom, aby zaplatila 14 miliárd dolárov za vydávanie a  upisovanie cenných papierov krytých hypotékami (RMBS).

Aj tentoraz sa Cryan vyjadril, že ceny aktív by stratili význam, ak by Európska centrálna banka stiahla svoj nákupný program, ale zároveň sa posťažoval na efekty, ktoré malo americké kvantitatívne uvoľňovanie na pevný výnos. Podľa neho nákupy Fedu vzali bankám možnosť "hľadaním čistej trhovej ceny." Dodal, že ak cena amerických štátnych dlhopisov skresľuje, potom sa to prejaví aj na všetkých  cenách a "my nemáme správne rozdelenie aktív."

Jeden z hlavných manažérov Deutsche Bank opúšťa svoj post. Mal by to byť Jonny Potter, globálny riaditeľ akciových predaja, podľa neoficiálnych informácií z prostredia banky. Na svoj post bol menovaný na konci roka 2015, kedy jeho predchodca Derek Capanna odstúpil a neskôr sa pridal do tímu banky UBS.

Deutsche Bank nedávno oznámila škrty, nielen v rámci fixných príjmov svojich zamestnancov, ale aj v znížení ich počtu. Banka investuje do obchodovania s akciami, ale chce sa viac zamerať na hedžové fondy. Deutsche Bank ohlási výsledky za štvrtý štvrťrok 2. februára.


Davos 2017

Vo švajčiarskom luxusnom letovisku Davos v utorok začína každoročné stretnutie elít politického a ekonomického sveta v rámci Svetového ekonomického fóra (WEF). Pozornosť sa bude upierať na dopoludňajšie vystúpenie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten je prvou čínskou hlavou štátu na týchto stretnutiach a mieni tu predstaviť Čínu ako hlavného svetového obhajcu globalizácie a odporcov rastúcich protekcionistických tendencií. Medzi najvýznamnejšie nové mená patrí britská premiérka Theresa Mayová. Trump sa ale v Davose neobjaví, chystá sa na svoju piatkovú inauguráciou vo Washingtone. Spojené štáty bude zastupovať dosluhujúci viceprezident Joe Biden a minister zahraničia John Kerry a podľa zástupcov WEF takisto dorazí "niekto z tímu nového prezidenta". Do Davosu naopak druhýkrát za sebou nepríde nemecká kancelárka Angela Merkelová, predtým pravidelná účastníčka týchto stretnutí.

 


 

Súvisiace články

Aktuálne správy