Slováci alternatívne pôžičky príliš nevyužívajú

Polovica ľudí o požičiavaní priamo medzi ľuďmi on-line pomocou aplikácie nikdy nepočula.

Pokiaľ sa Slováci chystajú kúpiť nejaký tovar za viac ako 200 eur, no nemajú k dispozícii celú čiastku, väčšinou si zoberú klasický spotrebiteľský úver. Alternatívne spôsoby financovania zatiaľ na Slovensku príliš nefungujú. Polovica ľudí o P2P pôžičkách, teda o požičiavaní priamo medzi ľuďmi on-line pomocou aplikácie, nikdy ani len nepočula. Ďalšia viac ako tretina opýtaných takémuto alternatívnemu spôsobu zase neverí. Pre spoločnosť Home Credit to zistil prieskum agentúry STEM/MARK.
“Kým v zahraničí P2P pôžičky zaznamenali obrovský boom, na Slovensku sa s nimi verejnosť zatiaľ len nesmelo zoznamuje. Ľudia sa uchádzajú o pôžičku, na ktorú sa im zložia ďalší ľudia, pre ktorých ide o investíciu. Pre obe strany sa tým znižujú riziká a dlžník môže dostať nižší úrok,” vysvetľuje Jan Holoch, manažér zákazníckej skúsenosti a finančný špecialista spoločnosti Home Credit.
Dlhodobý prenájom vecí, teda operatívny lízing, zase mnohí považujú za príliš drahý. No a kúpiť si nejakú vec spoločne s priateľmi taktiež nie je celkom reálne, keďže šesť z desiatich opýtaných takémuto spôsobu financovania nedôveruje. Asi štvrtina respondentov tvrdí, že by sa na takéto alternatívne metódy nenechali presvedčiť za žiadnych okolností.
Prieskum v septembri 2016 realizovala agentúra STEM/MARK exkluzívne pre Home Credit Slovakia, a. s. na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 507 respondentov.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy