Bývalý šéf Fedu: Trumpov pohľad je mimo reality

, CNBC Foto: SITA/AP

Ben Bernanke v pondelok uviedol, že označenie Číny novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom za menového manipulátora je úplne mimo. Zároveň varoval pred nebezpečenstvom obchodnej vojny.

"Jednou z vecí, ktoré ešte ako kandidát povedal, že označil Čínu za menového manipulátora, čo znamená, že Čína udržuje svoju menu umelo nízko, aby krajina získala výhodu v exporte," povedal Bernanke, ktorý viedol americký Federálny rezervný systém v rokoch 2006- 2014. "Samozrejme, že Čína práve teraz robí čo môže, aby dokázala udržať jüanu pred pádom. Takže je to trochu rozporuplné," povedal vo vysielaní televízie CNBC.

Trump označiť Čínu za menového manipulátora, ktorá sa takto snaží využiť konkurenčné obchodné výhody a hrozil, že zvýši danen  na čínsky vývozu do USA o 45 %.

V nadväznosti na prekvapenie z Trumpovho víťazstva, juan klesol na takmer osemročné minimá voči doláru, priblížil sa tak najslabšiemu výkonu od globálnej finančnej krízy. Analytici ale pripisujú tento stav predovšetkým sile dolára. V Dolárovom indexe, ktorý meria americkú menu voči košu mien, vzrástol po voľbách na 14 ročné maximá. Niektorí analytici si všimli, že na základe menových pohybov v koši s jüanom sa politici snažili podporovať čínsku menu.

Bernanke povedal, že očakáva "mierne trenie" medzi Čínou a USA v rámci obchodu, ale pochyboval, že by došlo k významnej zmene v globálnych obchodných vzťahoch. "Náš obchodný systém je pre našu ekonomiku veľmi dôležitý," poznamenal Bernanke, s odvolaním sa na veľkosť a záber globálnych dodávateľských reťazcov. Napríklad, zemetrasenie v Japonsku v roku 2011 narušilo výrobu v USA, pretože spoločnosti neboli schopné získať vstupné suroviny. "Je to nebezpečná vec, pokúsiť sa príliš zasahovať do obchodu, a dúfam, že to bude veľmi opatrný proces," vyhlásil Bernanke.

Bernanke poznamenal na margo Trumpovej administratívy, že ho využili ľudia, ktorí chcú zmierniť medzinárodný obchodu a globalizáciu ale aj tí, ktorí majú miernejšie názory. "Myslím, že to, čo budeme vidieť, bude veľa vnútornej nejednoty, kde rôzne uhly pohľadu navzájom bojujú v rámci správy a prezident ich bude filtrovať do medializácie smerom k verejnosti podľa toho, čo si v danom okamihu myslí, " povedal Bernanke. "Takže nás čaká veľa neistoty."

Ak príde na pravdepodobný Trumpov plán navýšiť výdavky na infraštruktúru, Bernanke stráca nadšenie. Nie ako v rokoch 2012-13, kedy ešte ako šéf centrálnej banky obhajoval ďalšie vládne výdavky, alebo aspoň zmiernenie úsporných opatrení. "Teraz je to slabšie, pretože sme bližšie k plnej zamestnanosti. Stále je priestor pre fiškálnu politiku, ale je to menej, pokiaľ ide o veľké sumy v nákladovosti  a viac, pokiaľ ide o inteligentnejšie politiky," povedal Bernanke s tým, že ako príklad citoval nutnosť daňovej reformy. "Infraštruktúra dáva zmysel, ale myslím si , že dnes už nie natoľko ako predtým, pokiaľ ide o vytváranie pracovných miest, ale skôr preto, že americká infraštruktúra nie je tak dobrá, ako by mala byť," povedal a dodal, že lepšia infraštruktúra môže urýchliť ďalšie súkromné ​​investície.

Bernanke verí, že trhy môžu predvídať príliš veľa fiškálnych výdavkov s tým, že mnohí republikáni v Kongrese boli znepokojení deficitmi. Dodal, že povolebné maximá amerických vládnych dlhopisov boli nadmerné voči nejasným úrovniam fiškálnych stimulov. 

Súvisiace články

Aktuálne správy