Čínske banky vlani poskytli rekordný objem nových úverov

Čínske banky vlani poskytli rekordný objem úverov. Ich celkový objem v roku 2016 dosiahol 12,56 bilióna CNY (1,71 bilióna eur). Vláda totiž podporila viac úvermi poháňaných stimulov, aby ekonomika dosiahla jej rastový cieľ. A to aj napriek obavám týkajúcich sa rizík spojených s prudkým nárastom dlhu.
Čínski lídri prisľúbili, že v roku 2017 prijmú opatrenia, aby utlmili nafukovanie bublín cien aktív a viac sa budú sústrediť na predchádzanie finančným rizikám pri zachovaní opatrnej a neutrálnej menovej politiky.
Počas samotného decembra 2016 čínske banky poskytli nové úvery v celkovom objeme 1,04 bilióna CNY, čo bolo výrazne viac, než sa očakávalo, a pomohlo ku zvýšeniu celkového objemu nových úverov poskytnutých za uplynulý rok nad predchádzajúce historické maximum z roku 2015. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali, že objem nových úverov v decembri dosiahne 700 miliárd CNY po 794,6 miliardy CNY v novembri.
Celkový objem nových úverov vlani vzrástol podľa výpočtov agentúry Reuters približne o 8 % v porovnaní s rokom 2015, keď dosiahol 11,72 bilióna CNY.
Motorom úverovania bol naďalej robustný rast hypoték, a to aj napriek opatreniam regionálnych vlád z konca vlaňajška, ktorými sa snažili utlmiť prudké zvyšovanie cien nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy