Spotrebiteľské ceny sa vlani v priemere znížili o 0,5 %

Spotrebiteľské ceny sa v roku 2016 v priemere znížili o 0,5 %, čo predstavuje mierne prehĺbenie deflácie oproti roku 2015, kedy boli ceny medziročne nižšie o 0,3 %. Uviedla to v komentári k decembrovej inflácii analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Medziročná inflácia sa v decembri podľa nej prvý raz po vyše dvoch rokoch dostala do pozitívnych čísel.
„K vyššej inflácii (v decembri) prispelo viacero zložiek, vrátane nárastu cien v doprave či v službách. Síce ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne klesli o 1,3 %, celkový index ale neposlali znovu do deflácie,“ priblížila.
Inflácia sa podľa nej teda pomaly znovu objavuje. „Na Slovensku očakávame v roku 2017 priemer spotrebiteľskej inflácie približne 0,7 %, s pomocou bázického efektu,“ dodala. Inflácia sa postupne posúva bližšie k cieľu ECB, ktorým je medziročná inflácia blízko, ale tesne pod 2 % v strednodobom horizonte.
„V súlade s očakávaniami sa medziročný vývoj indexu spotrebiteľských cien prehupol do plusových úrovní. Aj keď je hodnota naozaj len symbolicky nad nulou (+0,2 %), tak malo by už ísť o trvalý stav. Hlavným dôvodom na postupný rast cenovej hladiny je stabilizovaná cena ropy na vyšších úrovniach,“ poznamenal analytik Tatrabanky Juraj Valachy.
„V januári 2017 sa prejavia ohlásené zmeny cien regulovaných komodít ako plyn, teplo, vodné a podobne. Očakávame, že celková spotrebiteľská inflácia by mala dosiahnuť hodnotu 0,5 % a v priebehu roka by mala postupne rásť k 1 %,“ doplnil Valachy.
Podľa analytikov menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS) medziročný rast cien dosiahli aj ceny potravín a pohonných látok. „Čistá inflácia bez pohonných látok dosiahla rovnakú úroveň 0,6 % medziročne ako v novembri,“ dodali analytici centrálnej banky.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že v decembri 2016 sa v porovnaní s decembrom 2015 spotrebiteľské ceny v SR v úhrne zvýšili o 0,2 %. Spotrebiteľské ceny sa v decembri 2016 v porovnaní s novembrom 2016 v úhrne zvýšili o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy