Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v decembri stúpli

Medzimesačne sa celková hladina spotrebiteľských cien v krajine zvýšila o 0,4 % a medziročne o 1,8 %.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v decembri medzimesačne stúpli o 0,4 percenta. Potraviny oproti novembru zdraželi o 0,1 percenta a ceny pohonných hmôt sa zvýšili o 4,1 percenta. Zdraželi aj alkoholické nápoje a tabak (0,2 %) a služby (0,1 %). Ceny elektriny, plynu a iných palív a tovarov dlhodobej spotreby sa nezmenili. Odevy a obuv medzimesačne o 0,2 percenta zlacneli. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke maďarský štatistický úrad KSH.
Medziročne sa maďarské spotrebiteľské ceny v decembri zvýšili o 1,8 percenta. Potraviny oproti decembru predošlého roka zdraželi o 1,3 percenta a pohonné hmoty o 6,8 percenta. Ceny alkoholických nápojov a tabaku sa medziročne zvýšili o 2,5 percenta, služby zdraželi o 1,9 percenta a ceny odevov a obuvi stúpli o 0,5 percenta. Ceny v segmente elektriny, plynu a iných palív sa medziročne nezmenili.
Za celý rok 2016 v porovnaní s predchádzajúcim rokom sa celková hladina spotrebiteľských cien v Maďarsku zvýšila o 0,4 percenta. Najvýraznejšie stúpli ceny alkoholických nápojov a tabaku, a to o 2,3 percenta. Potraviny v krajine vlani medziročne zdraželi o 0,7 percenta, služby o 1,5 percenta a ceny odevov a obuvi sa zvýšili o 0,4 percenta. Ceny v segmente elektriny, plynu a iných palív vlani medziročne o 0,1 percenta klesli.

Súvisiace články

Aktuálne správy