Inflácia v Španielsku v decembri prudko zrýchlila

Inflácia v Španielsku v decembri prudko zrýchlila, viac, ako naznačoval predbežný odhad. Dosiahla najvyššiu úroveň od júla 2013. Motorom jej rastu bolo zdraženie dopravy, bývania, rekreácie aj potravín. Uviedol to dnes španielsky štatistický úrad INE.
Podľa spresnených štatistík sa index spotrebiteľských cien v Španielsku v decembri 2016 opäť zvýšil, už štvrtý mesiac v rade, a to medziročne o 1,6 %, a nie o 1,5 %, ako naznačoval rýchly odhad. To je prudké zrýchlenie v porovnaní s novembrovým nárastom spotrebiteľských cien o 0,7 %. Decembrová inflácia bola najvyššia od júla 2013, keď dosiahla 1,8 %.
Štatistiky tiež ukázali, že v decembri v Španielsku najviac zdraželi doprava (medziročne o 4,7 %) a telekomunikácie (3,3 %). Stúpli aj ceny v hoteloch a reštauráciách (1,4 %), vzdelania (0,9 %) ceny potravín a nealkoholických nápojov a náklady na bývanie (zhodne o 0,8 %). Len v zdravotníctve ceny klesli o 0,1 %.
Jadrová inflácia, očistená od nestálych cien potravín a energií, v decembri tiež zrýchlila svoj rast na 1 % z novembrových 0,8 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Španielsku v decembri zvýšili o 0,6 % po novembrovom náraste o 0,4 %. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Španielska v decembri medziročne vzrástol o 1,4 %, najstrmšie od augusta 2013, a medzimesačne o 0,5 %.
Priemerná miera inflácie za celý rok 2016 v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny dosiahla 0,2 %, čo je lepší výsledok ako -0,5 % v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy