Erdogan: Tí, čo sa postarali o prepad líry, nie sú nič iné ako teroristi

, businessinsider Foto: TASR/AP

Prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok hovoril o nedávnom prepade hodnoty líry s tým, že išlo o sprisahanie, ktorého cieľom je oslabenie Turecka. Tí, ktorí sa podieľali na vytváraní tlaku na menu sa nijak nelíšila od "teroristov".

Turecká líra sa prepadla na rekordné minimá v posledných týždňoch voči doláru, za ostatný mesiac stráca takmer 10 percent čo vyvoláva obavy nad stabilitou tamojšej ekonomiky.

"Neexistuje žiaden rozdiel medzi teroristami, ktorí majú zbraň, či bombu a teroristami, ktorí využívajú dolár, euro a úrokové sadzby pre dosiahnutie svojho cieľa, " vyhlásil Erdogan v Ankare počas schôdzky so svojimi vernými úradníkmi. "Cieľom je, aby Turecko padlo na kolená. Používajú výmenný kurz ako zbraň," dodal Erdogan.

Erdogan nemenoval, kto stojí za údajným sprisahaním, alebo či odkazuje na cudzie mocnosti alebo súkromných špekulantov s menou.

Agentúry Standard and Poor's a Moody's znížili krajine rating ešte v roku 2016 do špekulatívneho pásma. Tento týždeň Moody's varovala, že bezpečnostná situácia bude mať pravdepodobne vplyv na ekonomiku a spôsobí "všeobecné zhoršenie investičnej klímy", čím sa turecké banky ocitnú pod tlakom.

Analytici tvrdia, že investori sa tiež stále viac obávajú zasahovania do menovej politiky, podľa nich Erdogan opakovane vyvíja tlak na centrálnu banku aby znížila úrokové sadzby.

Medzitým sa líra ocitá v reťazci teroristických útokov v Turecku, pochybností o udržateľnosti rastu a obavách o politickú nestabilitu, ktorú predstavuje Erdoganov prezidentský systém.

Po ťažkých stratách v posledných piatich dňoch sa líra tlačí smerom hore a uzatvárala na 4,0 strope voči doláru. Dnes sa opäť prepadla o 2 percentá voči doláru, obchodovala sa za 3,8 líry za dolár.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy